Money-How

Money-How


Po pameti na borzo in veselo v 3. sezono

September 01, 2022

Finančni podcast Money-How se vrača! Prihajajo tudi novosti. Ostaja pa to, da bomo še naprej aktualni, direktni, neodvisni, poučni, nasvetni.   


Najprej novosti:

1. pripravlja se spletna stran money-how.si,

2. nova delavnica: Investiranje v delnice za začetnike (in tiste, ki bi osvežili znanje);

3. snemanje epizode pred živo publiko 27. oktobra v Ljubljani z vašim najljubšimi gosti. V tej sezoni bomo imeli nekaj novih gostov, denimo že sredi tega meseca se bomo pogovarjali z izkušenim borznim mačkom, ki živi in dela v Singapurju in je avtor številnih knjižnih uspešnic. Prihajajo pa tudi vaši najljubši povratniki. Prijave bodo kmalu na voljo. 


Borza in investiranje – nekaj napotkov za to sezono:

  • Ozrite se v ogledalo in ponovno ocenite svojo nagnjenost k tveganju.
  • Z dvigom obrestnih mer in vse večjo grožnjo recesije prihajajo težki časi, upadi tečajev za 20 ali več odstotkov niso izključeni.
  • Nujna oprema na borzi v sezoni 2022/23 – jekleni živci in trdna volja vztrajati, ko vsi okoli obupavajo.
  • Dobre in slabe novice so vnaprej vračunane v tečajnice. Dolgoročnim investitorjem svetujem zmerno spremljanje tečajnic. To pomeni – ne vsak dan, pač pa tedensko ali mesečno.
  • Držite se svoje naložbene strategije in ne pozabite na varčevalne cilje. Spomnite se, zakaj ste šli z denarjem na borzo.
  • Investiranje je podobno hujšanju: potrebna je disciplina, dobra organiziranost, sistematičnost. Zdravo investiranje pa je podobno zdravemu načinu življenja – pomembno je ravnovesje in zdrava mera razuma – tako v dobrih kot slabih časih.
  • Inflacija tepe naše žepe, vlade že pripravljajo draginjske ukrepe. Toda, ne pozabimo, da tudi iz malega lahko zraste veliko. Sem zagovornik tega, da je tudi v težkih časih, pametno dajati na stran za dolgoročne cilje, pa četudi je to 20 evrov na mesec.
  • Z dvigovanjem obrestnih mer so dražji krediti neizbežni. Dobra novica v luči dvigovanja ključnih obrestnih mer, pa je tudi to, da se bodo končno po desetletju mizernih obrestnih mer, začele dvigovati tudi depozitne obrestne mere. Morda že septembra za 75 bazičnih točk.

 

Kaj sama počnem ta hip z denarjem? 

Moj portfelj se je v zadnjih mesecih postal bolj vitek. To pomeni, da se je število delnic pošteno skrčilo, in sicer iz 50 na ta hip okoli 5 ameriških bluechipov, še vedno pa imam tudi nekaj malega slovenskih delnic. Osnovo portfelja sestavljajo skladi, ki kotirajo na borzi.

Trenutno imam precej neinvestiranih denarnih sredstev, ki čakajo na trgovalnem računu pri borznem trgovcu. Čakam namreč na primeren trenutek za oportunistični vstop na trg. To pa ne pomeni, da sedim in nič ne počnem, še vedno osnovo mojega portfelja predstavljajo globalno razpršeni skladi, ki kotirajo na borzi, torej ETF. Te vsak mesec dokupujem in tako gradim močne temelje mojemu portfelju. Trenutno ne iščem nekih nišnih zgodb oziroma naložb, morda je razlog zato tudi pomanjkanje časa.

Spremljate me lahko tudi na Linkedinu, kjer pogosto objavljam moj pogled na trge, investiranje, razna razmišljanja in podobno.


Delavnica za začetnike na borznem parketu: Začetnikom, ki vstopajo na borzni parket ali tisti, ki bi radi osvežili znanje, predlagam delavnico Investiranje za začetnike. Tam boste spoznali osnove investiranja, tudi razlike med vzajemni skladi in skladi, ki kotirajo na borzi. Sestavili smo tudi konkretne portfeljev za različne razmere.

Z naslednjo bolj poglobljeno epizodo se vračamo naslednji četrtek s konkretnimi predlogi, komentarji in pogledi vnaprej.


Kje nas lahko poslušate/gledate?

Poslušate nas lahko na vaši najljubši podcast plaftromi kot so Apple Podcast, Google Podcasts Spotify, CastBox, Deezer, gledate pa tudi tudi na Youtube in TikTok.

Za vse, ki želite kaj vprašati, se pogovarjati ali dobiti različna mnenja, pa vas vabim, da se pridružite Discord skupnosti Money-How, ki ima že skoraj 1.500 članov.

_____________________________________

(delavnica) Investiranje za začetnike

Praktično o osnovah investiranja. Želim dostop

_______________________________________

Delavnica za ženske: Finančno močna!

Delavnico sta pripravili Marja Milič, ustvarjalka podcasta Money-How in Klara Leben, ustvarjalka podcasta Inbed. Delavnica je stalno na voljo. 

Želim dostop 

__________________________________

NOV E-NASLOV

Imaš vprašanje? Piši mi na marja@money-how.si

________________________________________

Klepetajte z nami na discord kanalu Money-How.

Spremljajte blog Biznispace.

Naročite se na e-pismo Biznispace.

Money-How Live: epizode, ki se snemajo v živo, lahko spremljate prek Youtube kanala.  

Spremljaj nas tudi na Youtube in TikTok 

____________________

Poslušate nas lahko prek

iTunes: https://biznispace.com/money-how/itunes

Google Play: https://biznispace.com/money-how/googleplay 

Android: https://biznispace.com/money-how/android

Spotify: https://biznispace.com/money-how/spotify 

Podbean: https://biznispace.com/money-how/podbean

Deezer: https://biznispace.com/money-how/deezer

E-mail: https://biznispace.com/money-how/email