Money-How

Money-How


ESG: investiram v to, kar verjamem in živim

July 15, 2021

Kako vlagati na podlagi vrednot, družbeno odgovorno, okoljsko, zeleno, trajnostno, v skladu z dobrimi poslovnimi praksami oziroma v to, kar verjamem in živi. Gre za tako imenovano ESG vlaganje. Kje so priložnosti in nevarnosti tovrstnega vlaganja za male vlagatelje, smo odkrivali s Silvo Deželan, ki je direktorica za področje ESG na Stafford Capital Parnters v Rottardamu.

Zadnje čase je veliko govora o tako imenovanem družbeno odgovornem vlaganju oziroma trajnostnem ali zelenem vlaganju ali vlaganju na podlagi vrednot in tako dalje. Vse to predstavlja kratica ESG (Environmental, Social, and Governance,) kar v prevodu pomeni Okoljski, družbeni in upravljavski vidik investiranja. Vse več je tudi naložbenih produktov, ki nosijo kratico ESG. Številna podjetja, tudi finančne družbe na vrh prioritet uvrščajo ESG usmerjenost. Toda, pravila niso povsem jasna in veliko stvari se da zapakirati v ESG. O tem, kako vlagati v skladu z ESG principi, kje so priložnosti in nevarnosti tovrstnega vlaganja za male vlagatelje, sem se pogovarjala s Silvo Deželan, ki direktorica za področje ESG na Stafford Capital Parnters v Rottardamu. S to tematiko se ukvarja že 15 let.

Mimogrede, tudi na Money-how s širjenjem neodvisnega finančnega znanja zasledujemo ESG princpipe, pri svojem delovanju pa smo neprofitni.

____________________________

GLAS PODPORNIKA: Podpornik epizode je slovenski start-up Fin4Green, ki z brezplačno mobilno aplikacijo noprintZ (https://www.noprintz.si/) tudi zasleduje zeleno poslovanje. Ta spreminja tiskane račune v digitalne in s tem skrbi tako za okolje kot hrambo računov in garancij v oblaku. Račune boste imeli na enem mestu, prav tako vse kartice trgovcev. Hkrati je znotraj aplikacije na voljo tudi analiza stroškov po različnih kategorijah. In kje vam bodo izdali digitalni račun? Dobili jih boste pri 26 trgovcih na 350 lokacijah, kot so denimo Big Bang, DM studio, Euroton, Mič Sylig, Simple, Vrtni center Kalia, Rifuzl, Mana in drugi. Nove trgovce pa tudi stalno dodajajo.

Nič vas ne stane, če stestirate brezplačno mobilno aplikacijo noprintZ in pomagate dinamični ekipi zagonskega podjetja ter naši naravi (https://www.noprintz.si/).

____________________________

YOUTUBE: https://www.youtube.com/marjamilic

LINKEDIN: https://www.linkedin.com/in/marjamilic

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/marjamilic/

BLOG in E-PISMO: www.biznispace.com (BLOG prihaja kmalu!)

____________________________

Kaj boste slišali v tokratni epizodi + povezave do omenjenih strani:

- ESG - kdaj se je pojavil in zakaj je to tako vroča tematika

- Kako lahko vlagamo po ESG principih (tematsko, na podlagi vrednot... )

- Kdo so glavni ponudniki ESG ocen (https://www.sustainalytics.com, https://www.msci.com/our-solutions/esg-investing/esg-ratings)

- Kako vlagati na podlagi lastnih vrednot (številni brokerji ponujajo ESG ocene in izbiro delnic na podlagi naših vrednot)

- Na svetu je 500 ETF z nalepoko ESG, Evropejci lahko investiramo v cca 150 (https://www.justetf.com/)

- Milienijci vse bolj ESG investitorji, pričakovanja spremembe investicijskih politik

- Poklici prihodnosti vezani na ESG in zakaj je vse več podjetij ESG

- Kako zasledujejo ESG pokojninski in vzajemni skladi ter zakaj imajo interne ESG metodologije

- ESG kontroverznosti: Volkswagen in Dieselgate; ZDA in Trump (politična tvganja); Kitajska, vse je lahko ESG

- Kaj bo z umazanimi panogami

- Kriptovalute in ESG?

- Izobraževanje: Poplava informacij, kje dobiti verodostojne (https://www.unpri.org/)

TOP ESG globalna podjetja (MSCI World ESG Leaders Index)

1. MICROSOFT CORP 

2. ALPHABET C 

3. ALPHABET A 

4. TESLA 

5. NVIDIA 

6. JOHNSON & JOHNSON 

7. VISA A 

8. HOME DEPOT 

9. PROCTER & GAMBLE CO

10. MASTERCARD A

 

TOP ESG evropska podjetja in ostali TOP ESG igralci kmalu v blogu (www.biznispace.com)