Money-How

Money-How


Milenijec iz Cerknice, ki ga kopirajo z milijoni dolarjev

June 17, 2021

 

Kopiranje porfeljev ni neka novost, saj to vlagatelji počnejo od nekdaj s kopiranjem portfeljev borznih mačkov. To kopiranje se praviloma zgodi s precejšnjim zamikom, ko ti guruji o svojih pozicijah poročajo ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev. So pa tudi takšni, ki sprti objavljajo svoje naložbene podvige, kot je denimo zadnje čase uspešna pa tudi razvpita prva dama Ark Invest, Cathy Wood. Na povsem nov nivo, ki je dobil ime social trading, pa je kopiranje portfeljev povzdignil izraelski samorog Etoro.

 

S klikom na en gumb se ne samo kopirajo portfelj investitorjev uporabnikov, to se počne celo v realnem času, kot bi bili muha na steni v trgovalni sobi vašega najljubšega trgovalca. Razlika je ta, da lahko na tej platformi guru postane čisto vsak pod pogojem, da ustvarja lepe, skoraj zavidljive donose bodisi na borzi ali kripto trgu. Koliko je znanja in koliko je tu res sreče, bo pokazal čas, saj takšen način investiranja obstaja nekaj let in večina najbolj kopiranih investitorjev ni okusila ognjenega krista finančne krize, vendar zgolj korekcije, ki so se izkazale kot nakupne priložnosti.

O investiranju, kopiranju portfeljev, zaslužkih in plačilu za upravljanje na eni večjih borznoposredniških platform etoro sem se pogovarjala z Matejem Kranjcem, 31-letnikom iz Cerknice. Negov portfelj na omenjeni platformi trenutno kopira 3.650 ljudi. Torej, največ med vsemi slovenskimi investitorji na eToru. Vrednost sredstev v kopiranju pa je preko 10 milijonov dolarjev. Poleg tega njegove naložbene nasvete oziroa podvige spremlja preko 40 tisoč sledilcev iz celega sveta. Matej se s tem tudi preživlja.

Na kaj paziti, ko se odločamo kopirati portfelje drugih? Kje so nevarnosti in kje prednosti?

Obvestilo:Ker ima Matej dobre statistike, je bil povabljen v The popular investor program, kjer pa so zahtevani določeni izpiti. Dokler izpita ni opravil je bil njegov portfelj blokiran za kopiranje s strani novih investitorjev. Matej je zdaj izpite opravil in portfelj bo možno kopirati s 1. julijem.

V epizodi boste slišali:

- kdo je Matej Kranjc in kako je postal "popular investor"

- zakaj je izbral eToro

- koliko zasluži z trgovanjem in koliko mu prinese "kopiranje"

- kakšna je njegova naložbena strategija

- kako je sestavljen njegov portfelj naložb in zakaj se je odločil za posamezne naložbe

- kakšen je njegov pogled na kripto naložbe

- kakšna so njegova pričakovanja glede prihodnjega dogajanja na trgih

....