Money-How

Money-How


Nora normalnost - pol milijona evrov za stanovanje in to brez oklevanja

June 03, 2021

Pol milijona evrov je danes nekaj povsem običajnega, ko govorimo o nakupu stanovanja, sta o aktualnem dogajanju na trgu nepremičnin povedala Monika in Andraž Brilli, ki živita in dihata z nepremičninskim trgom.

Cene stanovanj so ponorele. Ta hip je povprečna cena rabljenega stanovanja v Ljubljani že preko 3.100 evrov za kvadratni meter. Tako kaže preliminarni monitoring trga nepremičnin, ki ga pripravlja Capital Genetics v sodelovanju z IT partnerjem Arvio.

Cene rabljenih stanovanj so se v zadnjih petih letih okrepile za kar 50 odstotkov. Tudi cene novogradenj gredo v višave, dosegajo pet in več tisočakov na kvadrati meter. Lepo so rasle tudi naše plače, tudi minimalna plača, ki je pomembna pri izračunavanju naše kreditne sposobnost, vseeno pa plače niso rasle s takšnim tempom kot cene nepremičnin. Kdo si sploh lahko privošči nakup stanovanja po takšnih cenah? Indeks cenovne dostopnosti do stanovanj, ki so ga izračunali pri Capital Genetics razkriva, da si Ljubljančan s povprečno plačo že zadnjih 15 let ne more privoščiti nakupa stanovanja v Ljubljani.To pomeni, da trg nepremičnin ostaja igrišče premožnejših. (Izračun preverite tu https://capitalgenetics.com/sl/blog/stanovanja-pri-razlicnih-cenah-in-visini-place-8737010)

Na eni strani imamo rekordno visoke cene stanovanj, in na drugi rekordno nizke obrestne mere za najem stanovanjskega posojila. Povprečne fiksne obrestne mere za najem 10-letnega stanovanjskega posojila so upadle pod dva odstotka, kaže zadnja statistika Banke Slovenije. Nadaljnje nižanje obrestnih mer ni pričakovati, prej nasprotno - zaradi inflacije obstaja tveganje krepitve dolgoročnih obrestnih mer.

Zato se postavi vprašanje - ali je zdaj res pravi čas za nakup stanovanja?

Bi lahko karte na trgu nepremičnin premešala tudi na novo sprejeta dopolnitev stanovanjskega zakona, ki prinaša spremembe zlasti na najemnem trgu. Bodo najemnine zaradi tega nižje in s tem najem stanovanja bolj privlačnejši?

O aktualnem dogajanju na trgu nepremičnin se bom pogovarjala z nepremičninsko posrednico Moniko Brilli iz nepremičninske agencije Re-max in ocenjevalcem vrednosti nepremičnin Andražem Brillijem iz Capital Genetics.

(posnetek webinarja) Nepremičnine pod lupo: Še več informacij o nepremičninah in posojil na https://www.youtube.com/watch?v=fg1edgF6drg&t=2232s

(podcast) Vse o stanovanjskih posojilih https://biznispace.com/sl/money-how/urejanje-strehe-nad-glavo-vse-o-stanovanjskih-posojilih-396346

(podcast) Naložbene nepremičnine: Kaj moramo vedeti in kakšne so pogoste napake https://biznispace.com/sl/money-how/3-nalozbene-nepremicnine-kaj-moramo-vedeti-in-kaksne-so-pogoste-napake-9744218