Money-How

Money-How


'Cilj je 10-kratnik vložka'

September 12, 2024

Tako pravita Tatjana Zabasu Mikuž in Jure Mikuž, upravljavca enega največjih skladov tveganega kapitala v regiji Adria South Central Ventures. Investitorji so jima do zdaj zaupali preko 100 milijonov evrov sredstev. "Začeti je težko, nadaljevati še težje," komentirata zbiranje sredstev od številnih investitorjev. Sogovornika, ki sta tako partnerja v poslu kot življenju, imata jasen cilj – lovita "samoroge". Zavedata pa se, da je lahko tudi do polovice investicij zgrešenih oziroma se naložbe odpišejo. Sklad si ne more privoščiti, da ne bi imeli zmagovalnega konja v portfelju ali več njih. Sogovornika zadovoljno izpostavljata dve podjetji, kjer so bili zaslužki večji od 10-kratnika.

Z investiranjem v zagonska podjetja so povezana precejšnja tveganja. Ideja, ki morda na papirju zveni zanimivo, v praksi potem ne zaživi. "Sem kot psiholog," pravi Jure Mikuž, ko je govora o menedžiranju karakterjev ustanoviteljev. Ocenjevanje tega je namreč ena najbolj pomembnih nalog upravljavca v procesu odločanja za investicijo.

Poleg investicij, ki so zelo tvegane, obstaja še eno tveganje – nujna zakonska zveza. Investitorji so od njiju celo zahtevali podpis predporočne pogodbe. Kako je sestavljen njun zasebni portfelj investicij? Katere panoge najbolj spremljata? Kako iščeta investicije? 

Epizoda je objavljana tudi na Youtube

__________________________

(delavnica) Investiranje v delnice in (delavnica) Investiranje za začetnike

Praktično o investiranju. Želim dostop