Förlagspodden
Latest Episodes
Höstens första avsnitt domineras nästan helt av ljudboken med lite smånyheter och en sommarpärla som garnering.
Avsnitt 58: Kriget är över, Bonniers och Storytel har slutit ett nytt treårsavtal. Men vem blev de stora förlorarna? Bonniers författare om förläggaren har rätt. Det händer inte så mycket i bokbranschen på sommaren,
Förlagspodden funderar över tystnaden på Sveavägen, gnäller över ”stölder” av omslag, berättar en klassisk brittisk förlagshistoria och startar en ny serie om problemet med böcker.
Avsnitt 57: Det finns få saker som är så smärtsamma att prata offentligt om för svenska förlag som när de rensar i sin utgivning. Alla håller tyst och hoppas att ingen ska lägga märke till att ett författarskap avslutas.
Förlagspodden goes flummig mitt i sommaren och pratar om klass, kultur, rädsla och okunskapens förbannelse.
Avsnitt 56: Vi funderar runt det faktum att ”alla” vet att författare är i huvudsak vit medelklass och talar till vit medelklass och att ljuset är släckt på den svenska landsbygden och i städernas förorter.
Förlagspodden funderar över varför branschtidningen SvB slösar utrymme på TT:s litteraturnyheter, synar en ickenyhet om feelgood-litteraturens ställning i Sverige, lyfter ett intressant karaktärsmord på Stordalen och samtalar med Ordfronts förlagsche
Avsnitt 55: Journalisten är sur som vanligt och tycker att branschtidningen SvB inte ska ge TT:s litteraturnyheter status i bokbranschen eftersom han upplever att TT sällan vet tillräckligt och är för ytliga för bokbranschen.
Förlagspodden gisslar bokbranschens gråterskor, piskar på Bonniers (så de håller sig friska) och de nya transporttrenderna. Och så undrar vi, i all ödmjukhet, om Millenium-boken kommer att säljas på Akademibokhandeln. Plus lite småplock från bransche
Avsnitt 54: Vet folk vad de pratar om när de pratar om ljudböcker, pappersböcker och kanalförskjutning? Mycket sällan om ni frågar oss. Dessutom så döper Bonnierförlagen sitt nya, ihopslagna förlag till Ester Bonnier. Hur tänkte man där?
Momssänkningen ur ett politisk perspektiv, branschkonflikten med stort B, rika människor som köper kulturellt kapital, Adlibris ”nya” strategi och svenska läromedelsförlag hotas av en uppstickare. Där har ni innehållet i avsnitt 53 av Förlagspodden.
Avsnitt 53: Som vanligt är vi inte helt överens. Som när vi pratar om den sexigaste av alla frågor, momssänkningen på ljudböcker. Förläggaren är för och journalisten är emot. Eller tvärt om. Surprise, surprise.
Meningslös PR, digitala intäkter, möjligheten att fejka litterära prisvinnare och samtal med en ny förlagschef är innehållet i avsnitt 52
Förläggaren funderar över om PR spelar någon som helst roll för bokbranschen och konstaterar att april 2019 var den första månaden någonsin där digitala intäkter var större än pappersboksintäkterna i förlaget.
Kritik mot podden, kontroversiell bokutgivning, SVB:s överlevnad och manushantering är i centrum för Förlagspodden den här gången.
Det är en delikat uppgift att hantera kritik. Fråga oss, här vandrar vi på slak lina. När Jan Myrdal anklagas för förtal i sin nya bok och hans förlag anklagas för feghet kan vi, såklart, inte låta bli att lägga oss i.
Nu skruvar vi upp vår genomgång av läget i Leopard förlag och ger vår syn på konflikten mellan Bonniers och Storytel. Samtidigt kittlar vi skvallernerven i branschen.
Avsnitt 50: I förra avsnittet nagelfor vi Johan Ehrenbergs och Leopard förlags crowdfunding-kampanj som vi menar skedde under falska förespeglingar. Ehrenberg svarade på vår kritik (se Förlagspoddens hemsida).
Skamlösa utspel från ett litet förlag, nya böcker, dåliga bokhandlare och en okunnig ekonom. Där har ni innehållet i TT-format.
Avsnitt 49: Förläggaren och reportern är rörande överens, Leopard förlag och ETC går långt över gränsen när de försöker lura till sig pengar under falska premisser. Vad händer i vår på förlaget? Vi doppar tårna i floden av fackböcker och sakprosa och h...