Förlagspodden
Latest Episodes
Vi följer upp våra spaningar från 2019, ger er ett par nya och svarar på lyssnarfrågor.
Avsnitt 68: Det är lite jobbigt men det måste sägas; ibland är vi lite för kaxiga. Det blir tydligt när vi får verklighetens facit. Så när vi tittar tillbaka på en del spaningar vi gjorde ifjol så kan vi bara konstatera att ödmjukhet är att föredra.
Förlagspodden kör mjukt på nyårsafton; en trendspaning och ett långt samtal om livet som förläggare. Från starten som en oförskämt ung litterär förläggare till dagens kommersiellt känsliga förlagschef på ett av Sveriges större allmänutgivande förlag.
Journalisten går ut hårt, ökar farten, men landar i något hoppfullt i sin trendspaning över framtidens bokhandel. Men förläggaren är skeptisk. Vi startar ett samtal om förläggarens livsverk. Del 1 handlar om de större dragen,
Förlagspodden går på möte och lyssnar på ett av de viktigaste föredragen om bokbranschen på många år, ger tips på intressanta böcker inför julen och funderar över branschens självbild.
Avsnitt 66: När Håkan Rudels, vd på Bonnier Books, tar bladet från munnen lyssnar journalisten noga. Dystert? Hoppfullt? Det beror på ditt perspektiv, om glaset är halvtomt eller halvfullt. Vi ger er våra favoritläsningar från 2019.
Förlagspodden fångar upp ryktet om Storytel och Spotify, gör ett nedslag på förlaget, funderar runt Bonniers Danmarkssatsning och börjar diskutera Natur & Kulturs ekonomiska problem men flummar ut i något helt annat.
Avsnitt 65: Förläggaren funderar över möjligheten att Spotify är intresserat av att köpa Storytel och vad det kan betyda för bokbranschen. Så ger han oss en bild av hösten på förlaget och trenden i branschen. Bonniers startar nytt förlag i Danmark.
Förlagspodden blandar högt och lågt. Vi följer pengarna och funderar på om Atlantis och Weylers förlag lever på övertid. Vi hör ryktet att Nordstedts minskar på utgivningen och filosoferar runt stora Bonniers och lilla Ariels samarbete för att slutli
Avsnitt 64: Det är ingen överraskning, tvärtom, men nu är det sent på jorden för Atlantis och Weylers förlag. Förläggaren synar ekonomin och vi ser bara en utväg. Och, apropå hårda tider, Norstedts drar ner på sin utgivning.
Förlagspodden nålar upp Norstedts förlag på skamtavlan, funderar över vem som blir ny förlagschef på Riddarholmen och journalisten svarar på kritik från lyssnare.
Det är surt att förlora en författare till ett större förlag, i synnerhet om det beror på inkompetens hos det stora förlaget. Åtminstone om ni frågar förläggaren. Och så har vi svaret på vem som borde blir förlagschef på ovan nämnda förlag.
Vi pratar om synen på Albert Bonniers förlag, vem som lyssnar på ljudböcker och läser pappersböcker. Igen. Och så närmar vi oss, ytterst försiktigt, frågan om jobbiga författare.
Avsnitt 60: Har författarna som kommer ut på Albert Bonniers förlag tillgång till smartare och kunnigare redaktörer och förläggare än alla andra? Inte om ni frågar oss. Men det finns en hel del att fundera över här, vilket vi gör.
Vi tittar bakom kulisserna på de stora förskotten, blir oense om ett okunnigt utspel, håller med DN Kultur och samtalar med en framgångsrik bokhandlare.
Avsnitt 61: Förläggaren funderar lite djupare över de stora förskotten. Vem vinner, vem förlorar? Får Författarförbundet vara hur okunniga som helst? Nej! säger förläggaren? Varför inte funderar journalisten?
Vi gör bort oss och blir, med rätta, uppläxade. Vi synar några myter, funderar över om vi är för negativa och pratar om Storytel i Finland. Och avslutar med ett lååång samtal med Bonnier Books vd Håkan Rudels.
Avsnitt 60: Journalisten minns hur han själv häcklat journalister som gömmer sig när de gjort fel, som aldrig vågar stå upp och ta ansvar. Så vad gör han själv när det händer? Funderar på att emigrera. En författare säljs till 30 länder. Imponerande?
Vi badar i miljonerna, gräver runt i hemligheterna och avgör, som vanligt, vem som har rätt och fel. Adlibris? Fel, fel, fel. Stordalen? Taskigt. Norstedts? Våghalsigt. Bonniers? Jobbigt. Kristoffer Lind? Ansträngt.
Avsnitt 59: Någon har slarvat bort manualen för förlagsekonomi, eller skrivit om den. Garanterat har Peter Stordalen aldrig läst den. Hur som är det öppen jakt på de stora kommersiella författarna som byter förlag som journalisten byter skjortor (varje...