Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund

Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund


Experiment med Kajsa Hedqvist / Future of CRO x Conversionista

October 10, 2022

Det andra avsnittet av fem som görs i samarbete med Conversionista där vi utforskar olika områden inom CRO. Både hur vi jobbar idag och hur vi kan komma att arbeta i framtiden.


Tillsammans med Kajsa Hedqvist som är conversion specialist och expert på tester så pratar vi i det här avsnittet om experiment och tester. Allt från varför det är så viktigt till experimentprocessen och vad experimentdesign är.


Och rollen experiment fyller i målstyrning och beslutsfattande.


För experiment och tester kan användas för att optimera mot fler typer av mål än slutkonvertering och köp. Det handlar snarare om att lära känna sina kunder och deras beteende så bra som möjligt.


Om gästen

Kajsa Hedqvist är conversion specialist och en del av experimentteamet på Conversionista i Stockholm. Hon har jobbat på företaget i 6,5 år och har under den tiden arbetat med allt från research och användningstester till webbanalys och att sätta upp tester operativt.


Idag fokuserar hon framförallt på struktur och planering kring arbetet för att skapa datadrivna experimentprocesser. Kajsa har akademisk bakgrund från Medieteknik på KTH och brinner för att förstå människor, deras problem och hjälpa dem nå sina mål.


Det kommer du förstå när du lyssnar på avsnittet. Och utöver sin roll som konverteringsspecialist så är Kajsa även livscoach.


Om avsnittet

Kajsa och jag pratar i avsnittet om vad experiment och experimentdesign är och varför det är så viktigt viktigt för att lyckas idag. Och hur hon ser att konverteringsoptimering och experiment kommer att utvecklas i framtiden.


Kajsa går bland annat igenom hur experimentprocessen ser ut och vilka huvudsakliga steg den består av. Samt vilka olika typer av test och metoder det finns för att genomföra experiment och hur man även kan se det utifrån hur användaren upplever testet.


Du får dessutom höra om:


  • Hur man kan optimera mot olika typer av mål
  • Vilken roll experiment fyller i målstyrning och beslut
  • Vanliga missförstånd och misstag med experiment
  • Exempel på ett antal bra experiment och tester
  • Varför man ska sikta på 30 procent vinnande tester
  • Vad man gör med de förlorande experimenten
  • Och vad man kan göra om man har mindre trafik

Plus en massa mer om experiment…


Kajsa delar även vad hon anser krävs för att bli riktigt bra på experiment och konverteringsoptimering. Samt hur värdefullt ett experimentbaserat mindset faktiskt är.


Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. För dig som vill fördjupa dig ytterligare inom experiment och experimentdesign så har Karin även samlat ihop ett gäng bra länkar till både böcker, artiklar och poddar.


Och självklart till kalkylatorn vi pratade om. Efter länkarna hittar du även tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.


Länkar

Kajsa Hedqvist på LinkedIn
Conversionista webbsida
Conversionista på LinkedIn
Conversion Manager (utbildning)


Trafikkalkylatorn samt andra verktyg och mallar från Conversionista (resurser)


A/B-testa utan utvecklingshjälp – Conversionista (artikel)


4 sätt att optimera en sajt med lite trafik – Conversionista (artikel)


3 saker att A/B-testa om du ännu inte börjat – Conversionista (artikel)


CXL Blog – CRO & Testing (blogg/kategorisida)


How to Win with Peep Laja (podcast)
Apple Podcasts / Spotify


Analytics Toolkit Blog (blogg)


You should test that av Chris Goward (bok)
Adlibris / Bokus


A/B-testing av Dan Siroker / Pete Koomen (bok)
Adlibris / Bokus


Don’t make me think av Steve Krug (bok)
Adlibris / Bokus


Tidsstämplar

[3:41] Kajsa förklarar vad ett experiment är och varför det är så viktigt för att lyckas idag. Och vanliga missförstånd kring experiment och hur de används.


[6:51] Om hur man använder konvertingsoptimering och experiment för att optimera mot andra typer av mål än slutkonvertering och köp. Och vad det finns för olika mål man kan testa mot.


[11:11] Kajsa om hur det fortfarande är relativt få företag som har en bra process och experimentkultur. Och rollen experiment fyller i målstyrning och beslutsfattande.


[14:05] Vanliga misstag eller fallgropar när företag sätter igång ett experimentprogram.


[16:04] Kajsa beskriver hur hon tar sig an ett nytt projekt och hur hon brukar dela upp experimentprocessen i tre huvudsakliga steg.


[18:03] Om vad är experimentdesign och hur viktigt det är att tänka kring tydlighet och isolering av sina hypoteser. Kajsa beskriver även bundling som bland annat kan användas om man har mindre trafik eller behöver göra större förändringar.


[21:21] Vad finns det för olika typer av experiment och metoder för att göra det. Både typerna av test i verktygen till hur besökaren upplever det och omfattningen.


[25:33] Om hur mycket trafik man behöver för att få statistiskt säkerställda resultat som kan användas för att ta beslut. Pratar bland annat om för och nackdelarna med att testa i olika delar av kundresan.


[27:34] Kajsa berättar om fyra bra experiment och vad de gick ut på.


[33:33] Om hur många experiment ska vara lyckade och vad ska man sikta på. Och vad man gör med förlorarna och lärdomarna från experimenten.


[38:59] Nycklarna till att bli riktigt duktig på experiment och testning enligt Kajsa. Och vikten av ett experimentbaserat mindset.


[40:29] Kajsa om hur hon tror att vi kommer arbeta med experiment och tester i framtiden. Samt vad den här utvecklingen kommer innebära för konvertering som disciplin och för marknadsföring i stort.