Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund

Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund


Skapa den perfekta landningssidan och digitala säljpitchen #85

April 04, 2022

Som marknadsförare så behöver vi ofta skapa landningssidor för att sälja in våra tjänster och produkter, samla in kontaktuppgifter, driva deltagande i event och mycket mer.


Men hur skapar man en riktigt bra landningssida och hur gör någon som är proffs på landningssidor och konverteringsoptimering. Jag bjöd in Carl Muszynski från Conversionista för att svara på det.


För om du har skapat landningssidor förr så vet du hur svårt det är.


Och hur lätt det är att fastna i att jaga best practice och bra mallar för landningssidor. Eller fundera över hur många formulärfält man ska ha och vilken CTA-färg som ska användas.


Istället för att lära sig en process och ett system för att ta fram landningssidor som gör det vi vill.


Det här är ett avsnitt där vi går in på djupet i just hur man skapar den perfekta landningssidan från grunden med allt från research till modeller, system och processer. Men också en hel del praktiskt.


Om gästen

Carl Muszynski är CRO Manager och CRO Lead på Conversionista som är en byrå med fokus på konverteringsoptimering. Han är en utbildad designer som tog steget över till det datadrivna och konverteringsoptimering.


På Conversionista har han sedan skapat en bred kunskapsbas inom allt från konverteringsoptimering till webbanalys och design. Med sina kollegor hjälper han företag att sätta upp datadrivna processer, få igång A/B-testningsmetodik, arbeta med UX och inte minst att arbeta med landningssidor.


Om avsnittet

Vi pratar i avsnittet om hur man skapar riktigt bra landningssidor och processen Carl använder för att göra detta. Och varför han brukar förklara att man ska tänka på landningssidor som en digital säljpitch.


Du får även höra om bland annat:


  • När och varför ska man använda landningssidor
  • Faktorer som kännetecknar en riktigt bra sådan
  • Hur man analyserar en befintlig landningssida
  • Modeller för att bedöma kvaliteten på en sida
  • Carls ramverk för design och struktur
  • Hur man testar och validerar landninggsidor
  • Och varför copywriting är så viktigt

Carl delar mängder med bra tips som jag direkt har implementerat i min egen process för att skapa landningssidor. Och jag kan garantera att du kommer ta massor med anteckningar.


Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde i poddavsnittet här nedan.


Bland annat ett antal länkar för dig som vill lära dig mer om konverteringsoptimering, landningssidor och copywriting. Missa inte heller grafiken över de 6 frågorna och awareness-skalan här nedanför.


Och efter länkarna hittar du självklart också tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

Conversionista - 6 questions

Conversionista - 5 levels of awareness


Länkar

Carl Muszynski på LinkedIn
Conversionista webbsida
Conversionista på LinkedIn
Conversionista på Facebook
Conversionista på Instagram


Landing page evaluator – Conversionista (verktyg)


Artikel som beskriver landing page evaluator på svenska (artikel)


Eugene Schwartz 5 levels of awareness – Optimize Smart (artikel)


Breakthrough Advertising av Eugene Schwartz (bok)


Using Message-Mining to Pinpoint a High-Converting Value Proposition for Your Product – CXL (artikel)


Vad är beteendedesign och hur använder man det? / Carl Muszynski – Conversionista (artikel)


Skapa positiv effekt genom empatisk beteendedesign – Conversionista (artikel)


Attention-Driven Design: 23 Visual Principles For Designing More Persuasive Landing Pages (e-bok)


Certifierad conversion manager via Conversionista (kurs)


Copywriting-kurs i product messaging på CXL (kurs)


Tidsstämplar

[3:50] Carl inleder med att förklara vad han menar när han säger landningssida och vad som skiljer den typen av sida mot andra på en webbsida. Han lyfter bland annat hur man kan tänka på sina landningssidor som digitala säljpitchar.


[7:42] Vi pratar om vad Carl ser kännetecknar en riktigt bra landningssida i allt från hur den uppfattas till konkret kring struktur. Han berättar även om ett intressant case kring CTA-färg och utfallet från det.


[11:37] Carl beskriver var han börjar och hur han går tillväga om han ska analysera en befintlig webbsida. En process där han börjar med data och går sedan över på modeller han och Conversionista använder för att bedöma både sajter och individuella landningssidor.


[19:49] Vi går in på hur Carl går tillväga när han ska skapa en helt ny landningssida där han inte är låst till kod, design och CMS. En process där fokus ligger på tre steg med data, grad av kännedom och de interna modellerna.


[29:21] Carl berättar sedan om hur han efter detta går över mer till “skaparfasen” där han skapar grunden för den digitala säljpitchen och vad som är viktigt här. Han berättar sedan om sin modell med fyra delarna som en landningssida består av.


[34:53] Vi pratar om hur han parallellt med utbyggnaden av grunden och strukturen börjar skissa ut en lo-fi-design av landningssidan. Han ger ett antal tips kring allt från vad som är viktigt att lyfta fram, beteende kring scroll, längd och varför man ska börja med enkla skisser.


[39:09] Carl beskriver vad som händer efter de här första skisserna där han börjar med riktig copy och grafik för att skapa en mid-fi eller hi-fi-design. Vi pratar även om message mining som Carl förespråkar för att få till rätt ordval och tonalitet.


[42:40] Vi pratar om vad man bör tänka när man sätter upp spårning och hur man validerar att man har skapat en bra landningssida. Carl beskriver bland annat hur man kan tänka kring vad som ska testas och hur man bör göra om man har mindre trafik.


[45:20] Carl avslutar med att dela några av sina bästa tips för hur man skapar riktigt en riktigt bra landningssida. Och tipsar även om ett område som man bör utveckla som marknadsförare om man vill bli riktigt bra på landningssidor.