Work of Art

Work of Art


Work of Art 5: Ιωάννα Νισυρίου

December 17, 2021

Στο πέμπτο επεισόδιο του “Work Of Art”, o Μιχάλης Προβατάς συναντά την Ιωάννα Νισυρίου, συνιδρύτρια της πρώτης πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης της Αθήνας, με την ονομασία «We Need Books». Μαζί, κάνουν μία ουσιαστική κουβέντα και αναλύουν την αξία ανάγνωσης ενός βιβλίου καθώς και τη σημασία της ανιδιοτέλειας και προσφοράς.


Η Ιωάννα Νισυρίου, με σπουδές στον κινηματόγραφο και την τηλεόραση σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας, αποφάσισε πριν από αρκετά χρόνια, να εγκαταλείψει τα πάντα και να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου σε ένα στόχο και όραμα: τη δημιουργία ενός χώρου που θα προάγει τη διαπολιτισμικότητα και θα είναι ανοιχτός σε παιδιά, ενήλικους, Έλληνες, πρόσφυγες μετανάστες, τουρίστες, με άλλα λόγια σε όλους τους ανθρώπους. Ένας τέτοιος χώρος έιναι το We Need Books στην Κυψέλη. Με 14 χιλιάδες βιβλία σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ο χώρος ειναι πυρήνας εκμάθησης και ενσυναίσθησης.


Εκτός από την ιδέα γύρω από τη δημιουργία και το μέλλον της βιβλιοθήκης, η συζήτηση θίγει θέματα αποδοχής, κοινωνικών στερεοτύπων αλλά και ρεαλιστικών ιδεών για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η WNB έχει ξεκινήσει να υλοποιεί workshops, με πιο πρόσφατο αυτό του #CHARMMS, όπου μπορούν με σαφήνεια και εξειδίκευση να αναγνωριστούν οι ρίζες ενός προβλήματος και η εξέρευση λύσεων γύρω από αυτό.


Work of Art #5, γιατί η αλληλεγγύη και η αγάπη δεν είναι απαραίτητες μόνο στις εορτές και τα Χριστούγεννα, η ύπαρξη τους αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους.


We Need Books: Ευβοίας 7, Κυψέλη
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη 13.00 -19.00 / Πέμπτη 13.00 – 19.00/ Σάββατο 11.00 -16.00



Απολαύστε το podcast σε έναν από τους παρακάτω players ή στις αγαπημένες σας εφαρμογές και ακολουθήστε (follow) το Work of Art και στο Spotify!





Skip to 01:22 Όλες οι λεπτομέρειες για την ιδιαίτερη βιβλιοθήκη We Need Books
Skip to 04:22 Οι πρώτες αναμνήσεις πριν από την εύρεση του κατάλληλου χώρου στέγασης της βιβλοθήκης
Skip to 13:38 Τα πρώτα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στη WNB με τίτλο #CHARMMS είχαν στόχο την καταπολέμηση στερεοτύπων γύρω από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Skip to 15:44 Τα συνηθέστερα στερεότυπα που συναντούμε στα Ελληνικά media
Skip to 21:43 Τα επόμενα εργαστήρια του We Need Books και η σημασία τους
Skip to 26:33 Τα μελλοντικά σχέδια του We Need Books