Studio Leonardo

Studio Leonardo


Latest Episodes

Jakých bylo 30 porevolučních let? Odpověď dává kniha 100 studentských (r)evolucí
November 16, 2019

Orální historie dává možnost se vracet zpětně už zachyceným událostem. Přesně to udělal Ústav pro soudobé dějiny, když v roce 1999 v rámci projektu 100 studentských revolucí oslovil stovku vysokoškoláků z listopadu 1989. Těm položil tehdy otázky a stejně

Lepší pochopení fotosyntézy přinese víc potravin i užitečných rostlinných látek, věří mikrobiolog
November 09, 2019

Je možné donutit rostliny, aby lépe a účelněji využívaly sluneční energii a tak lépe rostly a pohlcovaly více atmosférického oxidu uhličitého?

Formamid, nebo kyanovodík? Vznik života na Zemi je ale určitě jedinečný, věří vědec
November 02, 2019

Co stálo na počátku vzniku života na Zemi? A jak nám v hledání odpovědi na tuto otázku může pomoci zkoumání exoplanet? Hostem Studia Leonardo byl Martin Ferus, expert na prebiotickou chemii.

Pokrok v léčbě leukémie jde mílovými kroky dopředu, říká hematolog Michael Doubek
October 19, 2019

Lékaři z Masarykovy univerzity v Brně zkoumají dědičnost leukémie a už dnes dokážou pomáhat potenciálně ohroženým lidem nejen včasnou diagnostikou.

Historické prameny mohou nést lidské chyby, ale genetika nelže, tvrdí genealog Kotačka
October 12, 2019

Genealogové a sestavovatelé rodokmenů mají ku pomoci novou metodu. Je jí genetická genealogie, poměrně nový obor, který usnadňuje téměř detektivní práci spojenou s pátráním po předcích.

Sokotra, souostroví jižně od Arabského poloostrova
October 05, 2019

Třetina rostlinných a živočišných druhů, které tu rostou, jinde na planetě nenajdete. Je to jediné místo na světě, kde roste strom Dračinec rumělkový. Připravil Petr Kološ

Studio Leonardo - Proč je dnes stále potřeba při výzkumu nemocí využívat zvířata?
September 28, 2019

Hosty jsou Jan Motlík a Petr Vodička, vědci z Centra PIGMOD, které vzniklo při Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd České republiky. Moderuje Veronika Paroulková.

Studio Leonardo - Odhalit, jak přesně sopka vybuchla, je úžasná detektivní práce, říká vulkanolog Rapprich
September 21, 2019

Kolik je v Česku sopek, jak je lze zkoumat a co vypovídají o geologickém vývoji naší planety? Hostem Studia Leonardo byl vulkanolog Vladislav Rapprich z České geologické služby.

Studio Leonardo - Proslulá planina džbánů v severním Laosu
September 14, 2019

Některé z nich dosahují výšky i tří metrů, váží přes šest tun a jsou více jak dva tisíce let staré. Přesto odborníci neví, kdo a proč na pět tisíc džbánů v Laosu vytvořil. 

Studio Leonardo - Projekt online Encyklopedie knihy představuje devět století české knižní kultury
September 07, 2019

Kniha je fenomén, který se po staletí vyvíjel formou, obsahem, ale vlivem, který měl na společnost. O tom, jak se tomu dělo v českém prostředí, informuje nová online Encyklopedie knihy. 

loaded