Studio Leonardo

Studio Leonardo


Latest Episodes

Studio Leonardo - Závislost na nakupování není diagnóza, upozorňuje ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice Martin Hollý
August 31, 2019

Tradice psychiatrických nemocnic je v Evropě poměrně stará, první vznikla už v roce 1784 ve Vídni. I dnes tato zařízení často plní službu, kterou nemůže zastat ambulantní péče.

Studio Leonardo - Ústav byl zrušen a vědci označeni za možné emigranty, vzpomíná na normalizaci egyptolog Verner
August 24, 2019

Letos si česká egyptologie připomíná 100 let své existence. Proč se právě tomuto vědeckému oboru u nás tak daří a co stálo na počátku fenoménu zvaného Abúsír, který české archeology proslavil po celém světě?

Studio Leonardo - Nejde o to, aby se pacienti „zhulili“. Dávky jsou menší, vysvětluje léčbu konopím anesteziolog
August 17, 2019

Léčebné konopí se používá i v Česku, a to jako podpůrná nebo doplňková léčba pro zmírnění symptomů doprovázející závažná onemocnění. O současné praxi léčby konopím hovořil ve Studiu Leonardo anesteziolog Marek Hakl z Centra léčby bolesti v Brně.

Studio Leonardo - Emoce musí odejít, jinak způsobí komplikace jinde, říká odbornice na komplikované truchlení
August 10, 2019

Ztráta blízké osoby může vést k tomu, že člověk není schopen normálně fungovat. Způsoby, jak pomoci těm, na které úmrtí takto dolehlo, popsala ve Studiu Leonardo psycholožka Veronika Drnková, odbornice na terapii komplikovaného truchlení.

Studio Leonardo - Žádný atlet být nemusíte, říká český student, který absolvoval výcvik astronautů na Floridě
August 03, 2019

Gymnazista a čerstvý maturant Jakub Zemek má za sebou astronautický výcvik na Floridě a čeká ho studium vesmírného inženýrství v Glasgow. Jak se český student vlastně může stát astronautem?

Studio Leonardo - Jan Evangelista Purkyně: Opakovat už známé věci je mi nepříjemné, téměř odporné
July 28, 2019

Před 150 lety zemřel Jan Evangelista Purkyně, průkopník nejen v oblasti anatomie a fyziologie. Jeho jméno dnes nese univerzita v Ústí nad Labem, ale také Česká lékařská společnost či kráter na odvrácené straně Měsíce.

Studio Leonardo - Rozptyl fotonu na fotonu ve vakuu může vést k objevu nových částic, vysvětluje fyzička
July 21, 2019

Zkoumání procesů v kvantovém vakuu české vědkyni zajistilo cenu L'Oréal-UNESCO pro ženy ve vědě (FWIS). Hostem Studia Leonardo byla teoretická fyzička Hedvika Kadlecová z Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky, která působí v Laserovém centru ELI

Studio Leonardo - Češi jsou většinově pravěké a předslovanské obyvatelstvo střední Evropy, říká archeogenetik
July 15, 2019

Sblížení archeologie s genetikou přineslo mnoho nových poznatků, z nichž některé vyvracejí staré mýty o původu národů. Hostem Studia Leonardo byl Jaromír Beneš, vedoucí Laboratoře archeobotaniky a paleoekologie na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzi

Studio Leonardo - Kladivo a lupa zůstaly, lasery a radary přibyly, říká o století České geologické služby její ředitel
July 07, 2019

Česká geologická služba slaví 100 let existence. Co je náplní její činnosti a jak se do její práce promítlo staletí překotného technologického vývoje?

Studio Leonardo - Prospěšné bakterie pomohou hospodářským plodinám lépe zvládnout klimatickou změnu
June 30, 2019

Vědci zkoumají bakterie, které produkují rostlinám nejrůznější prospěšné látky, podporují jejich růst a chrání je před patogeny, ale i před dopady klimatické změny.

loaded