Studio Leonardo

Studio Leonardo


Latest Episodes

O historii, současnosti a budoucnosti letecké dopravy
January 25, 2020

Hostem je publicista a pedagog z ČVUT Josef Maršálek. Vysvětlí, jaké jsou typy leteckých motorů, a proč jsou a ještě dlouho budou nepřekonatelné ty proudové. Moderuje Veronika Paroulková.

Nález hrobu germánského velmože v Uherském Brodě přepisuje znalosti o historii Slovácka
January 18, 2020

Pozorný bagrista si všiml lesklého předmětu, ohlásil ho archeologům a postaral se tak o objevení jednoho z významných nálezů ze starší doby římské na Moravě. Jde o skoro dva tisíce let starý hrob vysoce postaveného velmože. O nálezu hovoří ve Studiu Leona

Největší světová technologická událost: CES v Las Vegas. Jak uspěly české projekty?
January 11, 2020

Olomoučtí experti zazářili brzdovými sety pro inline brusle. Set pro virtuální realitu pražské firmy pořídí americká armáda. Vložky do bot, které lidi naučí správně běhat.

Detektor české studentky rozpozná i velmi drobné kosmické smetí na oběžné dráze Země
January 04, 2020

Kolem naší planety obíhá doslova vesmírné vrakoviště: nefunkční družice, zbytky raket i trosky po předchozích srážkách. Toto smetí ohrožuje funkční satelity, kosmické lodě i Mezinárodní vesmírnou stanici. Jeden z detektorů nebezpečného smetí sestrojila i

Český paleontolog, speleolog, cestovatel a popularizátor vědy Richard Pokorný
December 28, 2019

Kariéru odstartoval výzkumem fosilií a fosilních stop ve východní části české křídové pánve. Nyní se věnuje výzkumu v Arktidě a Subarktidě. Moderuje Veronika Paroulková

Nové trendy v léčbě diabetu
December 21, 2019

Nakolik příspívá k úspěšnější léčbě cukrovky pokročilá medicína a jaký vliv v tom hrají moderní technologie vysvětlí profesor Martin Haluzík. Moderuje David Šťáhlavský.

Paměť potřebuje emoce, jinak mozek zapne autopilota, vysvětluje paměťový atlet Sýkora
December 14, 2019

Co ví věda o paměti? Ačkoliv filozofové o ní hovoří od nepaměti, její exaktní výzkum začal v 19. století a pokračuje dodnes. Tak vzniklo spousta teorií i praktických metodik, jak paměť kultivovat a trénovat.

Vědecké dobrodružství ze solných plání pouště Atacama
December 07, 2019

Jsou nejsušším místem na planetě a zároveň ukrývají obrovské zdroje lithia. Absence vláhy a mraků vytváří unikátní příležitosti pro astronomy. Moderuje Ondřej Ševčík.

Co nám vyprávějí mikrodiamanty? Třeba to, že tu v prvohorách stály české Himaláje
December 01, 2019

Česká geoložka Jana Kotková se svým týmem prokázala výskyt mikrodiamantů v horninách z Krušných hor. Jak tyto vzácné kameny vznikají a co vypovídají o geologii planety i našeho regionu?

Na Špicberkách působí čeští polární vědci z Centra polární ekologie Jihočeské univerzity
November 23, 2019

Na palubě jediného námořního plavidla ve vlastnictví českých univerzit. V opuštěném městě Pyramiden. Jak Špicberky ovlivňuje turismus? Připravil Ondřej Novák

loaded