Studio Leonardo

Studio Leonardo


Latest Episodes

Naše zemědělství čekají velké výzvy. Když je uchopíme dobře, posílí nás to, říká o pandemii analytik Havel
April 10, 2020

Zvládnou zemědělci a potravináři období pandemie koronaviru? Jaké jsou dopady krize nyní a jak ovlivní budoucí měsíce a roky v oblasti zemědělství?

Kdyby mě hygienik požádal o data, svobodně bych se necítil, kritizuje chytrou karanténu expert na AI
April 04, 2020

Moderní technologie mohou pomoci v boji proti koronaviru, ale zároveň i narušovat naše soukromí. Hostem Studia Leonardo je Tomáš Krajník z Centra umělé inteligence Českého vysokého učení technického v Praze.

Do roka a půl bude vakcína, která úplně vyřeší epidemii koronaviru, očekává virolog Plevka
March 28, 2020

Co víme o viru, který způsobuje nemoc COVID-19? Hostem Studia Leonardo je odborník na strukturální studia virů a bakteriofágů Pavel Plevka z Masarykovy univerzity v Brně.

Mořským želvám hrozí vyhynutí
March 14, 2020

Želvy ohrožuje pytláctví, klimatické změny i odpad v mořích. Důležité místo pro ně jsou ostrovy v Indonésii, kde se je snaží zachránit i česká organizace.

Masaryk spadl z římsy okna a vlastní silou. Jestli to byla sebevražda, tak vynucená, tvrdí badatelé
March 07, 2020

Dvojice absolventů Západočeské univerzity se pomocí měření a speciálního software pokusila najít odpověď na otázku, jestli Jan Masaryk skočil z okna sám, nebo mu někdo pomohl. Co se tedy stalo 10. března 1948 na nádvoří Černínského paláce?

Vědecké dobrodružství v Dubaji – soutěž dronů, kultivace pouště i ornitologie
February 29, 2020

V Dubaji budou Češi kultivovat poušť. Pomůže jim v tom speciální stroj, který vyrobí vodu i v tom nejssuším místě na světě. Uslyšíte o ornitologickém výzkumu, se kterým se naši odborníci chtějí dostat do učebnic. A řeč bude také o českých robotech a drone

Jaké problémy museli řešit intelektuálové v dobách komunismu
February 22, 2020

Jaké je úloha filozofie v dnešním světě? A k čemu je dobrá literární věda? Hostem Studia Leonarda je Jiří Pechar, estetik, filozof, literární teoretik a překladatel.

Věda by z jaderné energie mohla udělat obnovitelný zdroj, věří jaderný chemik Distler
February 15, 2020

Kam uložit vyhořelé palivo z jaderných elektráren? Dokáže dnešní věda tento odpad opětovně využít? Nejen o novinkách v oblasti jaderné energetiky mluví jaderný chemik Petr Distler.

Host: Karol Bayer, vedoucí z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice
February 08, 2020

Práce restaurátorů. O záchraně památek poničených válkou v iráckém Mosulu, konzervace pravěké studny, práce na obnově reliéfu z věže Juditina mostu. Moderuje Josef Kluge.

Zákonné limity pro čištění odpadních vod jsou u nás příliš měkké, tvrdí hydrobiolog Rosendorf
February 01, 2020

S narůstajícím počtem obyvatel planety Země a civilizačními výdobytky narůstá problém, jak naložit s odpadními vodami. Ačkoliv technologie k jejich čištění jsou velmi pokročilé, stavy škodlivých látek v životním prostředí se stále zvyšují.

loaded