SKR PODCAST

SKR PODCAST


SKR PODCAST #3 - Johanna Konttori ja Ville Löppönen

October 16, 2018

SKR podcastin kolmannessa jaksossa uskontososiologi Johanna Konttori ja kuvataiteilija Ville Löppönen keskustelevat muun muassa uskonnoista, uskonnon ja taiteen suhteesta, uskonnollisista käytännöistä ja maallistumisesta.


Johanna Konttori toimii tällä hetkellä Helsingin yliopiston uskontotieteen yliopistonlehtorina. Hänen väitöstutkimuksensa (Monsieur, näkemyksemme eivät ole samalta planeetalta!, 2015) käsittelee Ranskassa käytyjä poliittisia debatteja musliminaisten päähuiveista ja kasvohunnuista. Konttorin väitöksen jälkeinen tutkimus keskittyy uskontolukutaidon kehittämiseen Suomessa. Hänen kiinnostuksenkohteensa tutkimuksen saralla ovat muun muassa uskontososiologia, islam Euroopassa, uskonnonlukutaito ja kansallisen identiteetin ja uskonnon suhde.


Ville Löppönen on Savonlinnassa syntynyt taiteilija, joka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2007. Löppönen valmistui myös ortodoksisen teologian maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta keväällä 2018. Hänen teoksiaan on esitetty Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Hänen muotokuvansa taiteilija Henry Wuorila-Stenbergstä voitti kolmannen palkinnon tanskalaisessa Brewer J.C. Jacobsenin Portrait Now! –muotokuvakilpailussa vuonna 2013. Löppöselle maalaaminen on rukousta. Maalaus toimii dialogina toiseuden kanssa.


Keskustelussa nousee esiin tärkeitä näkökulmia siihen, miten ymmärrämme uskonnollisia käytäntöjä – omia ja vieraita. Konttori ja Löppönen keskustelevat myös maallistumisesta. Mitä se merkitsee? Minkälainen prosessi se lopulta on?


Podcastia isännöi Olli Ahlroos. Keskustelu on taltioitu Taidekoti Kirpilässä 7.8.2018.


http://taidekotikirpila.fi/


Olli Ahlroos on Plato Productions:n ja Plato Philosophy Management Oy:n perustaja. Hän on koulutukseltaan filosofi ja taiteen tutkija.


Tuotanto: Suomen Kulttuurirahasto & Plato Productions


Konsepti: Olli Ahlroos http://www.ahlroos.com


Tekninen toteutus: Joakim Pusenius http://www.joakimpusenius.com


Suomen Kulttuurirahasto on vuonna 2018 myöntänyt Johanna Konttorille apurahan uskontolukutaidon edistämistä käsittelevään tutkimukseen.Suomen Kulttuurirahasto on vuonna 2018 myöntänyt Ville Löppöselle apurahan taiteelliseen työskentelyyn.