Radio Savannah

Radio Savannah


Voorbij de verbijstering van Renée Römkens, Anja Meulenbelt en Tessel ten Zweege

June 01, 2023
Voorbij de verbijstering: over gender en geweld van Renée Römkens, Anja Meulenbelt en Tessel ten Zweege

Hoog bezoek bij Radio Savannah! Renée Römkens en Anja Meulenbelt schuiven aan om te vertellen over Voorbij de verbijstering, de bundel teksten over gender en geweld die zij redigeerden met Tessel ten Zweege.  In het boek worden 24 bijdragen verzameld die de vele gedaantes van gendergerelateerd geweld inzichtelijk maken. Aan Renées keukentafel kletsen zij over het maakproces van het boek, de leermomenten van de redacteuren en hoe we samen, in de toekomst, voorbij de verbijstering over gendergerelateerd geweld kunnen komen.


Voor je gaat luisteren nog even dit: het zal geen verrassing zijn, maar in dit gesprek worden verschillende vormen van gendergerelateerd geweld besproken. Als dit een trigger voor je is, raden wij je aan deze aflevering te skippen en in plaats daarvan een andere aflevering van Radio Savannah te luisteren.


Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl.


Terugluisteren

Tessel ten Zweege schoof vorig jaar al eens aan bij Radio Savannah om te vertellen over haar boek Dat zou jij nooit toelaten.  Je kunt die aflevering hier terugluisteren.


Voorbij de verbijstering


Gender en geweld zijn nauw verweven, zoals feministen al sinds jaar en dag signaleren. Toch werden we in 2017 opnieuw wakker geschud door #MeToo en zijn we inmiddels enkele jaren, vele schandalen en dito momenten van publieke verbijstering verder.


In deze bundel laten Renée Römkens, Anja Meulenbelt en Tessel ten Zweege zien dat gendergerelateerd geweld diep geworteld zit in onze cultuur en vele gedaantes aan kan nemen. Samen met 24 journalisten, wetenschappers en kunstenaars doen zij een aanzet om vérder te denken, voorbij de verbijstering.


Met bijdragen van Mariëtte Hamer, Bieke Purnelle, Kitty Jong, Mina Etemad, Jeanette Chedda, Tessel ten Zweege, Dinah Bons, Hedy d’Ancona, Roziena Salihu, Anja Meulenbelt, Jerry K.L. Afriyie, Mieke Verloo, Iva Bicanic, Liza Mügge, Zahra Runderkamp, Julia van der Sluijs, Nugah Shrestha, Catherine Vuylsteke, Desiree Verwey, Maria van Daalen, Ylanga van der Geld, Gunilla Kleiverda, Tammie Schoots, Sarah Bracke, Renée Römkens en Coco Schrijber


Bestel het boek hier. 


Lees meer Renée, Anja en Tessel


Anja Meulenbelt – Alle moeders werken alVrouwen moeten werken alsof ze geen kinderen hebben en hun kinderen verzorgen alsof ze geen werk hebben. Terwijl we er in Nederland zo trots op zijn dat vrouwen gelijke rechten hebben, valt dat in de praktijk nog vies tegen. Fulltime werkende vrouwen zouden geen geschikte moeders zijn, maar parttime werkende moeders krijgen al snel woorden als lui en verwend naar hun hoofd. Alleenstaande moeders trekken ondertussen aan het kortste eind: zij leven dikwijls in armoede en hebben niet de ‘keuzes’ waar het feminisme zo vaak de mond van vol heeft. Want ja, niet alleen mannen en neoliberale politici hebben bijgedragen aan de onderwaardering van zorgtaken, maar ook feministen. Anja Meulenbelt pleit voor een hernieuwde waardering voor moederschap en een maatschappij waarin zorg de ruimte krijgt die ze verdient. Vind het boek hier in onze webshop.


Anja Meulenbelt – Klassenstrijd in deze tijd


Anja Meulenbelt, la éminence grise van het Nederlandse feminisme, breekt in dit nieuwe boek een lans voor de verbreding van het begrip klassenstrijd. Dat doet ze door te pleiten voor het omarmen van allerlei andere vormen van strijd, zoals de vrouwenstrijd, de klimaatstrijd, de anti-racismestrijd en de woonstrijd. Alleen als we erin slagen een brug te slaan tussen al deze uiteenlopende sociale bewegingen, mogen we erop hopen dat aan de horizon écht een andere wereld gaat gloren. In deel I blikt Meulenbelt terug op haar verleden als socialistisch feminisme en schetst ze de dilemma’s van het hedendaagse activisme nu alom kritiek klinkt op de zogenoemde identiteitspolitiek. In deel II stelt ze dat het onbetaalde werk dat met name vrouwen nog steeds verrichten onmisbaar is voor de instandhouding van het kapitalisme, en dat het hoog tijd is voor een fundamentele herwaardering van deze vorm van arbeid.


Vind het boek hier in de webshop.


Tessel ten Zweege – Dat zou jij nooit toelaten: als liefde giftig wordt


Tijdens een weekendje Londen ontmoet eerstejaarsstudente Tessel de charmante, zelfverzekerde Luis. Als Luis niet lang daarna voor haar naar Amsterdam komt is ze verguld, maar al snel ontpopt hij zich tot een jaloerse, gewelddadige machtswellusteling. Tessel probeert haar gewone studentenleventje voort te zetten en ontwikkelt zich tot uitgesproken feminist met een eigen tijdschrift. Maar al leert ze de wereld waarin ze leeft en de positie die ze als vrouw inneemt steeds beter te begrijpen, toch durft ze de waarheid niet onder ogen te zien: thuis heeft ze een partner zitten die haar psychisch en fysiek mishandelt.


Partnergeweld komt niet alleen voor bij gesettelde stellen. Juist jonge mensen, nog onervaren in de liefde, zijn er kwetsbaar voor. In dit boek doet Tessel ten Zweege niet alleen haar eigen verhaal, ze biedt ook de informatie die anderen nodig hebben om partnergeweld te voorkomen, herkennen en doorbreken.


Vind het boek hier in de webshop. 



Het F-boek, samengesteld door Renée Römkens en Anja Meulenbelt


Waar gaat feminisme van nu nog over? Wat is er bevochten en bereikt? Hebben we het nodig voor de toekomst? Ruim zestig auteurs geven hun visie en tonen de veelstemmigheid en veelkleurigheid van het feminisme. Van de jongste generatie tot de eerste generatie feministen. De auteurs komen uit verschillende hoeken van de samenleving: kunstenaars, academici, wetenschappers, journalisten en activisten. Uiteenlopende onderwerpen komen aan de orde, van de lustpil en de doorbraak van het vrouwenvoetbal tot de vraag of islam en feminisme te verenigen zijn.


Het resultaat is een scala aan prikkelende essays en beelden en vernieuwende vragen. Dit boek laat zien dat het feminisme van nu niet alleen een rijk verleden heeft, maar ook springlevend en actueler dan ooit. Met bijdragen van o.a. Sunny Bergman, Hedy d’Ancona, Asha ten Broeke, Kees Flinterman, Gloria Wekker, Kristien Hemmerechts, Paul Mepschen, Maaike Meijer en Simone van Saarloos.


Bestel het boek hier.


Renée Römkens nam in mei 2023 afscheid als bijzonder hoogleraar gender based violence aan de Universiteit van Amsterdam. Haar afscheidsrede kun je hier terugkijken.



De Radio Savannah theme song werd gemaakt door Guflux. Het logo is gemaakt door Rike Blom