Radio Savannah
Femina van Janina Ramirez
Radio Savannah reist door de tijd! Met Femina van Janina Ramirez (her)ontdekken we de de Middeleeuwen via de verhalen van de vrouwen die uit de geschiedenis geschrapt zijn. Maak kennis met Middeleeuwse krijgers, genieën, influencers en kijk met andere ogen naar deze 1000 jaar geschiedenis.
Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op Instagram, Twitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl.
Lees Janina Ramirez
Femina
De Middeleeuwen associëren wij veelal met kruistochten, ketterjachten en koningen: een patriarchale en duistere tijd waarin men vrouwen onderdrukte. Maar als we een beetje verder kijken en gebruikmaken van onderzoeksmateriaal uit allerlei disciplines, zien we dat ze allesbehalve duister waren. Cultuurhistorica Janina Ramirez ontdekte vele archeologische sporen en historische bronnen die getuigen van machtige vrouwen, in de marge evenwel voorzien van de aantekening ‘femina’, waarna hun namen in de vergetelheid raakten. Mannelijke poortwachters uit het verleden verbrandden boeken, vernietigden kunstwerken en produceerden mythen, legenden en documenten die onze blik op de geschiedenis hebben vertroebeld. Janina Ramirez nuanceert deze ‘mannelijke’ kijk op de Middeleeuwen en brengt vele invloedrijke vrouwen voor het voetlicht. Het resultaat is een fascinerende, meeslepende en veel completere geschiedenis van die duizend jaren. Bovendien laat ze ons zien dat de Middeleeuwen aanzienlijk meer op onze tijd leken dan we misschien denken.
Vind het boek hier in de webshop.
Boeken van de maand
Ellen Ombre – Last
De leergierige Lot groeit op in het Suriname van de late jaren vijftig. In navolging van haar vader raakt ze in de ban van de zeventiendeeeuwse Jodensavanne, waar door relaties tussen de Sefardische plantagehouders en hun uit Afrika afkomstige slaaf gemaakten een bijzondere bevolkingsgroep ontstond: de zogenaamde ‘Negerjoden’. Na jaren in Nederland keert Lot als volwassene terug om het onderzoek van haar inmiddels overleden vader naar het begin van het Surinaamse Jodendom voort te zetten. In de persoon van Erwin Nassy, de laatste rasechte Sefard in Paramaribo, stuit ze juist op het einde ervan. Met deze figuur verlaat Last deels het terrein van de fictie. Net als Lot is Ellen Ombre mogelijk verwant aan de stichters van Jodensavanne. En net als Lots vader zocht ze jarenlang haast obsessief – en veelal tevergeefs – naar nieuwe feiten over het vroege Surinaamse Jodendom. Het zijn de feiten over het lot van Erwins broertje Leo, die uiteindelijk het meest beklijven.
Vind het boek hier in de webshop.
Amitav Ghosh – De vloek van de nootmuskaat
Wat heeft de strijd om het monopolie op de handel in de muskaatnoot te maken met de hedendaagse klimaatverandering? Amitav Ghosh’ boek leidt onze hedendaagse planetaire crisis terug naar de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de zeeroute naar de Indische Oceaan. Centraal staat de nu alomtegenwoordige nootmuskaat. In de handen van Ghosh wordt het verhaal van de nootmuskaat een parabel voor onze milieucrisis, die onthult hoe onze welvaart altijd afhankelijk is geweest van aardse materialen zoals specerijen, thee, suikerriet, opium en fossiele brandstoffen. De huidige mondiale problemen zijn uiteindelijk het resultaat van een mechanistische kijk op de aarde, waar de natuur alleen bestaat als een grondstof die mensen voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken, in plaats van een eigen kracht. Door discussies over de geschiedenis van de VOC en het kolonialisme te verweven met de klimaatcrisis en de spiritualiteit van oorspronkelijke gemeenschappen vandaag de dag, biedt dit boek een scherpe kritiek op de dominante ideologie in het Westen.
Vind het boek hier in de webshop.
Savannah Bay zoekt mede-eigenaren!
Na meer dan 26 jaar solo eigenaarschap is Marischka Verbeek op zoek naar mede-eigenaren voor Savannah Bay. Recent heeft Marischka de “Boekenweek-vraag” ook aan zichzelf gesteld: wat betekent dat eigenlijk voor mij, “ik ben alles”? Het is tijd om te ontdekken wie ze nog meer is, naast eigenaar en boegbeeld van Savannah Bay. Daarom zoekt Marischka één of meer mede-eigenaren, die eerst samen de winkel komen runnen en haar uiteindelijk opvolgen.
Wil je daar meer over weten? Lees dan dit interview met Marischka hier. Heb je serieuze interesse en wil je in gesprek over de mogelijkheden? Stuur dan een mailtje naar marischkaverbeek@savannahbay.nl.
De Radio Savannah theme song werd gemaakt door Guflux. Het logo is gemaakt door Rike Blom.