Radio Savannah

Radio Savannah


Antiboy van Valentijn Hoogenkamp

December 15, 2022
Antiboy van Valentijn Hoogenkamp

Een coming of gender gepend door een van Nederlands grootste schrijftalenten: wat wil een Savannah Bay-fan nog meer? Lola en Suzanne zijn weggeblazen door Antiboy van Valentijn Hoogenkamp, een poëtisch verhaal over verlies, verandering en vrijheid. Luister de nieuwste aflevering van Radio Savannah voor meer en join the fanclub!


Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl.


Savannah’s Wintersalon: 16 December!

Kom naar Savannah’s Wintersalon op vrijdagavond 16 december! Onder het genot van warme chocomelk en kerstkransjes kun je in onze knusse boekwinkel bijzondere auteurs ontmoeten en luisteren naar hun boeiende nieuwste werk.


Met een avondvullend programma geeft Savannah Bay een blik op drie fonkelnieuwe, spraakmakende queer boeken. Te gast zijn de schrijvers Fleur Pierets en Valentijn Hoogenkamp en special guest Sladjana Labovic van uitgeverij Podium. Onder leiding van moderator Marischka Verbeek gaan zij in gesprek met elkaar en het publiek over hun eigen werk en Savannah’s Boek van de Maand: De dood van Vivek Oji.


Van Fleur Pierets, bekend van het aangrijpende Julian, verscheen zojuist Heerlijk Monster. Valentijn Hoogenkamp schreef Antiboy, een ‘coming of gender’ essay, en eerder de veelgeprezen roman Het aanbidden van Louis Claus. Akwaene Emezi is een razend populaire non-binaire auteur in Amerika én Nederland. De dood van Vivek Oji is het eerste boek dat van hen in het Nederlands is vertaald. Sladjana Labovic van uitgeverij Podium komt vertellen waarom dit boek zo belangrijk is.


Meer informatie en kaartjes vind je hier! 


Lees alles van Valentijn Hoogenkamp


Antiboy


Als Antiboy vanwege een genafwijking een borstamputatie moet ondergaan beseft hij: nu hoef ik niet langer als vrouw te leven. Dit stuit op verwarring bij artsen, vrienden, familie en zijn geliefde. Was dit verlangen altijd al aanwezig? Het veroorzaakt harde confrontaties met het verleden en zijn naasten, die niet los kunnen komen van de persoon die zij dachten te kennen. Omgeven door rouw en verlies gaat Antiboy op zoek naar de ultieme vrijheid om zichzelf te mogen zijn.
Antiboy is een coming of gender, een poëtisch verhaal over verlies en vrijheid vinden in verandering. Antiboy speelt zich af op het slordige kruispunt tussen gender en geaardheid, rollenpatronen en relaties.


Vind het boek hier in de webshop. 



Het is 2003, de zomer dat de dochter haar broek te kort afknipt en Louis Claus naar school komt in een clownspak, de zomer dat haar vader een tumor ontdekt in de borst van haar moeder tijdens het vrijen, haar vriendin Juicy van school wordt gestuurd vanwege coke-gebruik en van een meisje dat zwanger raakt in de schoolvakantie tussen groep acht en de brugklas zonder te weten wie de vader is. De naam van Louis heeft ze in haar arm gekrast. Hij is haar magische en duivelse maar evenzeer romantische held. Na de zomer gaan ze elk hun eigen weg, maar ze blijven elkaars leven op afstand bepalen. Als haar moeder sterft raakt de dochter geobsedeerd door Louis Claus, die een hoofdrol speelt in al haar verhalen.


Het aanbidden van Louis Claus gaat over de dunne grens tussen werkelijkheid en fantasie, over zwijgen of je uitspreken. Over liefde en verlangen als tegengif tegen de dood. Dit romandebuut is doortrokken van begeerte, droefheid en seksualiteit. Een symfonie van gesprekken en dromen, een poëtisch en licht verhaal over liefde en rouw.


 


Vind het boek hier in de webshop.


Lees je in voor de WinterSalon


Heerlijk Monster:


Is een vrouw, een schrijvende vrouw, een lesbische vrouw, het aan zichzelf verplicht om ook over deze thema’s te schrijven? Heeft ze de verantwoordelijkheid haar verhaal te vertellen, omdat niemand anders het voor haar doet? Omdat ze anders ongezien blijft?


Op zoek naar een antwoord op deze vragen doet Fleur Pierets waar ze goed in is: onderweg zijn. Met het boek Carol van Patricia Highsmith – de eerste roman over een vrouwenliefde met een relatief goed einde – als leidraad, gaat ze op zoek naar wat het betekent om zichtbaar te zijn. Om ruimte in te nemen.


Ze volgt de route en de plaatsen die Carol en Therese tijdens hun geheime roadtrip door het midwesten hebben bezocht, ze legt linken met vrouwelijke kunstenaars en maatschappelijke tendensen, slaat een brug tussen heden en verleden. Haar tocht leidt haar naar de hedendaagse schrijvers van lesbische literatuur, naar een mogelijk nieuwe liefde en naar een kluwen van polyamorische kunstenaars, tot ze tegen haar eigen vooroordelen aanloopt en moet beslissen of ze aankomst en vertrek laat samenvallen.


Vind het boek hier in de webshop. 



Op een middag, in een stad in het zuidoosten van Nigeria, opent een moeder haar voordeur en ontdekt het lichaam van haar zoon, gewikkeld in kleurrijke stof, aan haar voeten. Wat volgt is het tumultueuze, hartverscheurende verhaal van de strijd van een gezin om een kind te begrijpen wiens geest zowel zachtaardig als mysterieus is, wiens gedrag zowel teruggetrokken als flamboyant is. Opgevoed door een afwezige vader en een begripvolle maar overbezorgde moeder, lijdt Vivek aan desoriënterende black-outs. Vivek vindt troost in vriendschappen met de warme, onstuimige dochters van de Nigerwives, in het buitenland geboren vrouwen die getrouwd zijn met Nigeriaanse mannen. Maar Viveks nauwste band is met Osita, zijn zelfverzekerde, vrolijke neef wiens charme ook een beschermingsmechanisme blijkt. Terwijl hun relatie dieper wordt – en Osita worstelt om Viveks drang naar verlossing te begrijpen – rijst in een moment van opwindende vrijheid de vraag wat erger is? Sterven of onzichtbaar leven?
De dood van Vivek Oji is een wereldwijd bejubelde roman over familie en vriendschap, over gezien willen worden, over het zoeken naar een thuis, over de prijs van jezelf zijn. Een mozaïekroman vol onvergetelijke personages van een van de belangrijkste stemmen uit de hedendaagse literatuur.


Vind het boek hier in de webshop.  



De Radio Savannah theme song werd gemaakt door Guflux. Het logo is gemaakt door Rike Blom