Radio Savannah
Special: Queering the City of Literature, met Babeth Fonchie Fotchind, Nicole Römer en Alara Adilow
Het is weer tijd voor ons favoriete queer literatuurfeest van het jaar: Queering the City of Literature. Op 26 augustus vond de aftrap plaats van dit jaarlijkse evenement waarin we dichters vragen na te denken over de relatie tussen queerness, het lichaam en de stad. Radio Savannah was erbij met een tafel vol talentvolle schrijvers, namelijk Babeth Fonchie Fotchind, Nicole Römer en Alara Adilow. We spraken over queerness en poëzie, en de manier waarop de stad ons leven vormgeeft.
Queering the City of Literature is nog lang niet afgelopen. Op zondag 20 november zijn we terug in het kader van het What You See festival. Houd onze socials op de hoogte en check de QTCOL blog voor de laatste informatie.
Ontmoet de schrijvers
Babeth Fonchie Fotchind is jurist en dichter. Ze draagt regelmatig voor op podia en festivals, publiceerde onder meer in Kluger Hans, De Revisor, De Groene Amsterdammer, DW B, De Gids, en Elle, en was huisdichter van online tijdschrift Lilith Mag. Ze werd onder meer geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren en het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Haar dichtbundel Plooi verscheen in juni 2022 bij Uitgeverij De Geus.
Over Plooi: “Hoe kun je je eigen leven vormgeven als invloeden van buitenaf je steeds een bepaalde kant op proberen te duwen? Babeth Fonchie Fotchind dicht over de verborgen kwetsbaarheden in het leven van de grootstedelijke, ogenschijnlijk succesvolle millennial. Code-switchend tussen taalregisters laveert ze langs kantoortuin en dating-app, migratiepijn en queerness. In lijfelijke, sensitieve en toch speelse poëzie onderzoekt ze intieme thema’s, van moederband tot kinderwens. Ze probeert de lezer verder te laten kijken en het onzegbare toch onder woorden te brengen.” Vind het boek hier in de webshop.
Alara Adilow (1988) is dichter en auteur van Somalische afkomst en woonachtig te Amsterdam. Ze studeert deeltijd Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit en volgt de schrijfopleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam met studierichting proza. In 2019 haalde ze de finale van NK Poetry Slam en in 2020 maakte ze deel uit van het NOORDWOORDpoëzietalenttraject en momenteel doet ze mee met het meerjarige Building a Bridge project, waar ze samen met dichters uit Bremen zal werken aan een literaire performance. Alara is in 2022 geselecteerd For the Public in Residence voor de queer en transgender gemeenschap in museum Arnhem. Alara publiceerde poëzie in DB Warande, De Gids, Sample Kanon, De Revisor, Tirade, Poëziekrant, en op Oote-oote, DIG, en De Optimist. Afgelopen april verscheen haar debuutbundel Mythen en stoplichten bij uitgeverij Prometheus.
Over Mythen en Stoplichten: “’s Avonds brei ik nieuwe stoffen aan de representaties van de vrouw die ik bij een tweedehandswinkel heb gekocht. Sommige versleten, sommige gloednieuw; nooit gedragen, in feilloze conditie weggedaan. Misschien stond het niet, of was het te prijzig. Sommige waren stoffig en bedekt met olie en bloedvlekken, opgedroogde melk die ik moest schoonpoetsen waardoor de kleuren en structuren van sommige representaties vervaagden. Ze zeggen: niemand weet wat een vrouw echt is, en niemand heeft ooit een echte vrouw gezien.” Vind het boek hier in de webshop.
Nicole Römer (zij/hen/die) is schrijver, spreker en coördinator bij Neighborhood Feminists, een intersectioneel feministisch collectief in Amsterdam Zuidoost die zich inzet tegen menstruatiearmoede in Amsterdam. Hen is columnist bij het Radio Bay programma van Savannah Bay, bestuurslid bij Black Pride NL, en freelance D&I consultant. Ze werkt momenteel aan haar eerste boek, een memoires.
Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op Instagram, Twitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl.
De Radio Savannah theme song werd gemaakt door Guflux. Het logo is gemaakt door Rike Blom.