Radio Savannah

Radio Savannah


De filosoof, de hond en de bruiloft van Barbara Stok

May 12, 2022
De filosoof, de hond en de bruiloft van Barbara Stok

Reis terug in de tijd met Radio Savannah! Met De filosoof, de hond en de bruiloft van Barbara Stok maken we kennis met Hipparchia, een eigenzinnige  vrouw die in het oude Griekenland van 2300 jaar geleden als een van de eerste vrouwen filosoof werd. Luister mee en leer over stoïcisme, Hipparchia’s levensverhaal en Barbara Stoks prachtige illustraties.


Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl.


De Radio Savannah theme song werd gemaakt door Guflux. Het logo is gemaakt door Rike Blom



Ze had het leven waar anderen van droomden. Maar nam een radicaal besluit.


Dit is het verhaal van Hipparchia, een van de eerste vrouwen die filosoof werd. Griekenland, de vierde eeuw voor onze jaartelling. Hipparchia reist naar Athene om kennis te maken met de rijke zoon van een vooraanstaande familie aan wie ze hoopt uitgehuwelijkt te worden. Dan ontmoet ze een vreemde filosoof die als een zwerver leeft. Naarmate het huwelijk dichterbij komt, raakt ze steeds meer in de ban van de denkbeelden en levenswijze van deze Crates. Hipparchia behoorde tot een filosofische stroming in de oudheid die een minimalistische levensstijl uitdroeg en zich keerde tegen alle maatschappelijke rangen en standen, normen en conventies. De tegendraadse ideeën van deze dappere vrouw van 2300 jaar geleden zijn juist in deze tijd weer heel actueel.


Vind het boek hier in de webshop.


Meer Barbara Stok?


Barbara is bang voor de dood. De angst voor het onvermijdelijke, eindeloze niets bekruipt haar soms als ze s avonds in bed ligt. Op een dag heeft ze daar helemaal genoeg van. Ze wil nu eindelijk eens van die doodsangst af. Als je religieus bent, is er de geruststelling van een hiernamaals. Maar welke geruststelling is er voor de atheïst? Barbara Stok doet met kleurrijke tekeningen en heldere tekst verslag van haar zoektocht. Beïnvloed door grote denkers uit oost en west, en van vroeger en nu, laat zij haar gedachten de vrije loop. Een hiernamaals is net als antirimpelcrème, stelt ze vast. En is de wens om voort te leven eigenlijk niet wat narcistisch? Al filosoferend over de dood vindt ze de zin van haar leven. `Ik ben een klein maar waardevol onderdeel van het geheel.


Vind het boek hier in de webshop.



Het bewogen leven van Vincent van Gogh blijft een onuitputtelijke inspiratiebron. Stripmaker Barbara Stok neemt in dit verhaal de lezer mee naar de korte, intense periode die de schilder in Zuid-Frankrijk doorbrengt. Vincent droomt ervan in Arles een kunstenaarshuis te stichten voor zichzelf en zijn artistieke vrienden. Maar door aanvallen waarin hij volledig in de war is, uitmondend in het beruchte oorincident, valt die droom in duigen. Zijn broer Theo blijft hem onvoorwaardelijk steunen. Van Gogh was een kunstenaar vol hartstocht voor zijn vak. Zijn ideeën over succes, tegenslag en een zinvol leven vormen een interessant tegenwicht in onze tijd van individualisme, maakbaarheid en economisch denken. Zo maakt Stok van de belevenissen van deze 19de-eeuwse schilder weer een actueel verhaal.


Bestel het boek hier. 


Meer informatie en een overzicht van al haar werk vind je op Barbara Stoks website.


Zin in nog meer graphic novels? Check deze Radio Savannah favorieten!

Savannahs hele selectie graphic novels vind je hier. Of kom lekker browsen in de winkel in onze speciale graphic novel kast!