Radio Savannah
Terugluisteren: Welkom in het rijk der zieken van Hanna Bervoets, met Sanne van Driel
Welkom in het rijk der zieken van Hanna Bervoets, met Sanne van Driel
Deze week luisteren we terug naar onze aflevering over Welkom in het rijk der zieken van Hannah Bervoets. We namen deze aflevering op in het kader van de afgelaste boekenweek. Special guest is Sanne van Driel doet onderzoek naar lichamelijkheid en helpt ons met het bespreken van de verbeelding van chronische ziekte in deze roman.
Na een bezoek aan de kinderboerderij met zijn oppaskind wordt Clay ziek. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht. Even. Want de vermoeidheid blijft en hij krijgt last van vreselijke pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose. Clay krijgt te horen dat zijn symptomen misschien nooit meer zullen verdwijnen. In zijn verbeten zoektocht naar genezing verliest Clay alles wat hem lief is. Behandelingen leveren weinig op, zijn relatie houdt geen stand en hij raakt volledig geïsoleerd. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is.Vind het boek hier in onze webshop.
In deze aflevering verwijzen we naar een paar teksten. Deze vind je hier:
Feminist, Queer, Crip van Alison Kafer. Dit boek presenteert een queer lezing van tijd en van de toekomst, waarin plaats is voor zieke of anderszins afwijkende lichamen.The Absent Body van Drew Leader. Dit boek uit 1990 verkent de manieren waarop het gezonde lichaam vanzelfsprekend wordt ervaren als afwezig. In 'Sick woman theory' bespreekt Johanna Hedva haar chronische aandoening en de constante aanwezigheid van haar zieke lichaam. Lees de tekst hier. Entitlement van Kate Mann, vertaald als Man & Macht. Dit boek biedt een nieuw denkkader om misogynie en mannelijk privilege te begrijpen. Vind het hier in onze webshop.In een aflevering van Zomergasten bespreekt Hanna Bervoets onder andere haar ervaring met chronisch ziek zijn. Bekijk de aflevering hier. Lees hier de recensie van Welkom in het rijk der zieken in de Groene Amsterdammer door Lodewijk Verduin.Lees meer over qkoortsvermoeidheidssyndroom op deze website van het RIVM.Lees meer over fibromyalgie op deze website van Reuma Nederland.
Verder lezen? Begin dan bijvoorbeeld hier:
Sontag wrote Illness as Metaphor in 1978, while suffering from breast cancer herself. In her study she reveals that the metaphors and myths surrounding certain illnesses, especially cancer, add greatly to the suffering of the patients and often inhibit them from seeking proper treatment. By demystifying the fantasies surrounding cancer, Sontag shows cancer for what it is - a disease; not a curse, not a punishment, certainly not an embarrassment, and highly curable, if good treatment is found early enough. Almost a decade later, with the outbreak of a new, stigmatized disease replete with mystifications and punitive metaphors, Sontag wrote Aids and Its Metaphors, extending the argument of the earlier book to the AIDS pandemic.Vind het boek hier in onze webshop.
In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen.Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.Vind het boek hier in onze webshop.
Toen Nadia de Vries nog een meisje was kreeg ze te horen dat ze misschien nooit volwassen zou worden.