Radio Savannah

Radio Savannah


Spiegeldoolhof van Jia Tolentino, met Piia Varis

June 06, 2020

Non-Fictie Boek van de Maand Mei | Spiegeldoolhof van Jia Tolentino
In deze vierde aflevering van Radio Savannah worden Lola en Suzanne bijgestaan door superspecial guest Piia Varis. Samen bespreken we het non-fictie boek van de maand mei: Spiegeldoolhof van Jia Tolentino. Het boek is een bestseller in Amerika en Tolentino wordt onthaald als ‘de stem van een generatie’. We lazen het boek en kletsen over haar ‘milennial feminisme.’ Grootste vraag: hoe ziet inclusief feminisme en solidariteit eruit in tijden van social media en laat-kapitalisme?

Spiegeldoolhof is een verzameling van negen essays over onderwerpen die uiteenlopen van social media tot religie, van drugs tot reality televisie. In deze aflevering focussen we voornamelijk op de essays 'Internet en ik' en 'De verering van de lastige vrouw'.  

De andere zeven essays zijn: 'Mijn realityavontuur', 'Voortdurend optimaliseren', Heldinnen', 'Extase', 'Het verhaal van een generatie in zeven zwendelpraktijken', We Come From Old Virginia' en 'In vrees en tegenspoed'.
Feminisme in tijden van het internet
Spiegeldoolhof is het eerste boek van Jia Tolentino. Ze schrijft echter al jaren lang teksten voor verschillende websites. Vind haar werk o.a. hier:

Voor Jezebel, waar Tolentino was aangesteld als deputy editor, schreef ze teksten over thema's uiteenlopend als  abortie, Britney Spears en online bullying.
Voor The Hairpin, schreef Tolentino teksten over populaire cultuur en politiek, waaronder een serie teksten over de protesten in Ferguson in 2014.
Momenteel is Tolentino staff writer voor The New Yorker. Ze schrijft recensies, interviews en sociaal commentaar. 

Rebecca wie? Roxane hoe?
Tolentino wordt in verschillende besprekingen gehuldigd als 'de stem van een generatie' en het boegbeeld voor 'millenialfeminisme'. Zij bouwt hiermee door  op het werk van invloedrijke schrijvers voor haar, waarvan we er een paar benoemen in deze aflevering.

Rebecca Solnit schrijft al jaren over verschillende maatschappelijke kwesties, waaronder genderrollen. Haar beroemdste essay is "Men Explain Things to Me," waar we het concept 'mansplaining' aan te danken hebben.

Roxane Gay schrijft persoonlijke essays en boeken over haar ervaringen - de goede en de slechte - in het leven als feminist. In Bad Feminist (2014) bespreekt ze de worsteling met haar liefde voor verschillende mysogyne films, boeken en games. Met Hunger (2017) schreef ze een memoire van haar grote lichaam. Hara meest recente boek is Not That Bad (2018), waarin verschillende schrijvers vertellen over hun ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag.

Naast deze belangrijke figuren uit de recente feministische literatuur, verwijst Tolentino naar verschillende academische bronnen, waaronder:

Erving Goffman, schrijver van The Presentation of Self in Erveyday Life (1956)
Donna Haraway, schrijver van 'A Cyberg Manifesto: Science, Technology, and Socialist-Feminism in the Late Twentieth Century" (1985)
Lauren Berlant, schrijver van Cruel Optimism (2011)

In deze aflevering worden Lola en Suzanne bijgestaan door Piia Varis, kick ass hoofddocent Online Culture aan de universiteit van Tilburg. Zij schrijft over het internet, feminisme en verschillende vormen van diversiteit. Je vindt haar werk op de website van de uni.