Radio Savannah
Non-Fictie Boek van de Maand April | Sfinx, samengesteld door Maartje Laterveer
Non-Fictie Boek van de Maand April | Sfinx, samengesteld door Maartje Laterveer
In deze tweede aflevering van Radio Savannah worden Lola en Suzanne bijgestaan door super special guest Thijs Joores. Samen bespreken ze het non-fictie boek van de maand april: Sfinx, waarin Maartje Laterveer dertien essays samenbrengt over 'de man'. Wat betekent het om man te zijn? En wat is de rol van mannelijkheid in het vormgeven aan het dagelijks leven?
Interessant he, die mannen?
Als je verder wilt lezen over mannen en mannelijkheid, probeer dan bijvoorbeeld een van deze titels:
Jongens waren we - Jan Postma
" Jongens waren we" biedt een caleidoscopische blik op mannelijkheid in de literatuur en onderwerpt klassiekers aan een nieuwe lezing. Van Baldwin tot Bordewijk, van Bellow tot Birney. Met essays van onder anderen Marja Pruis, Rob van Essen, Maxim Februari, Niña Weijers, Lotfi El Hamidi, Theodor Holman, Joost de Vries, Rasit Elibol en Miriam Rasch.
De maakbare man - Maxim Februari
Zodra je aan de buitenwereld laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je algauw met vreemde vooroordelen over mannelijkheid te maken. Zo blijkt geslachtsverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De maakbare man biedt daarom niet alleen een aantal wetenswaardigheden over hormonen en lichamelijke veranderingen, maar gaat ook kort in op verschillende sociale aspecten van de transitie.
Testosterone - Rebecca M. Jordan-Young & Katrina Karkazis
Testosterone is neither the biological essence of manliness nor even the "male sex hormone." It doesn't predict competitiveness or aggressiveness, strength or sex drive. Rebecca Jordan-Young and Katrina Karkazis pry testosterone loose from more than a century of misconceptions that undermine science while making social fables seem scientific.
Maar hoe zit het dan met vrouwen?
Heb je toch liever een boek over gender dat vertrekt vanuit vrouwelijkheid, probeer dan bijvoorbeeld een van deze titels:
Wolf - Maartje Laterveer
Het zusje/vriendinnetje van Sfinx!
In Wolf ondernemen dertien vrouwen een zoektocht naar het antwoord op de vraag: 'Wat maakt de vrouw?' Met essays van Merel Bem, Basje Boer, Anaïs Van Ertvelde, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Maartje Laterveer, Nelleke Noordervliet, Marja Pruis, José Rozenbroek, Maral Noshad Sharifi, Naema Tahir, Yaël Vinckx en Herien Wensink.
De nieuwe feministische leeslijst - Marja Pruis
Welke boeken moet de moderne feminist eigenlijk gelezen hebben? Marja Pruis schakelde een keurkorps aan denkers in om een actuele canon voor een nieuwe generatie lezers samen te stellen. Met essays van onder andere Niña Weijers, Mounir Samuel, Bregje Hofstede, Franca Treur, Fiep van Bodegom, Roos van Rijswijk en Clarice Gargard.
Moet ik dan kiezen tussen mannen en vrouwen?
Natuurlijk niet! Hieronder een aantal mooie boeken over non-binaire genderidentiteit.
Genderqueer - Maia Kobabe
Autobiografische graphic novel van Maia Kobabe, die we volgen in een zoektocht naar de eigen identiteit. Mooi persoonlijk boek voor iedereen die wilt lezen een verkenning vanthema's als non-binaire genderidentiteit en aseksualiteit.
Let: Engelstalig.
Nonbinary - Micah Rajunov & Scott Duane
Bundeling van persoonlijke verhalen over de manier waarop ons binaire denken voer gender vorm geeft aan ons dagelijks leven. Voor iedereen die allergisch is voor hokjesdenken.
Let: Engelstalig.