Perspektiv Göteborg

Perspektiv Göteborg


Latest Episodes

"Om Trump sitter kvar försvinner demokratin i USA"
October 21, 2020

Fyrbåken för demokrati har under många generationer varit USA. Under Trumps första fyra år har det visat sig att det är en demokrati med många tveksamheter. Vi kan tycka vad vi vill om Trump men han har lyckats blottlägga många brister i det demokratiska.

Public service i politikens tjänst
February 23, 2020

Public service i politikens tjänstMedia i allmänhet och public service i synnerhet är under attack från politiker i en rad länder som Polen och Ungern. Nu väntar man i England med spänning på vad som ska hända med BBC, public service urmoder och en föreb.

Konsten att sänka hyran med 28000 per år
February 16, 2020

Nu kan hyror sättas genom bruksvärde, presumtionshyror, via investeringsstöd eller privata uppgörelser mellan värd och hyresgäst. Den genomsnittliga skillnaden i hyra mellan en trea med investerings-stöd och en lägenhet med presumtions-baserad hyra är 28.

Kriminalitet - svår fråga med komplicerade svar
February 01, 2020

Brott och straff är en fråga som finns högt på den politiska agendan och regeringen har bland annat presenterat ett 34 punktprogram med förslag till åtgärder mot gängkriminaliteten. Sverige ska på sikt också få 10000 fler poliser. Inom politiken pågår en.

Pensionssystemen hotade - hotar samhällskontraktet
December 16, 2019

Frågan för dagen är har vi pensionssystem som står rycken i en värld med minus eller nollränta och en befolkning som blir allt äldre.I dessa dagar är Frankrike delvis lamslaget av strejker och demonstrationer.Fackföreningar och allmänhet protesterar mot .

Minusränta - himmel eller helvete
November 30, 2019

Under hösten har sparare med över en miljon kronor på sina konton i Danmark fått börja betala för alla pengar de sätter in på banken. En bank i Tyskland tar betalt från första kronan som sätts in.Samtidigt får svenska staten betalt för att låna på den in.

Miljöekonomi - en svårknäckt nöt
November 15, 2019

En höjning av bensinskatten i Frankrike skapade de gula västarna och regeringskris. Det var konkret miljöekonomi som blev politik. Annars definieras miljöekonomi som konsten att på ett effektivt sätt hushålla med samhällets begränsade resurser på ett lån.

Kommunstyrelseordförande-ett omöjligt uppdrag?
November 13, 2019

Är den ledande posten i en kommun ett uppdrag där man har möjlighet att bidra till utvecklingen på ett rimligt sätt. Den dagliga hetsen med otaliga ärenden som strömmar in, bevakning av media,interna krav,en opposition som ständigt manövrerar och samtidi.

Falska nyheter i politiken
October 28, 2019

Fake news eller falska nyheter är ämnet för dagens podd. Hur blir vi påverkade och vad kan vi göra för att vara säkra på att inte bli lurade av falska nyheter. Hur det politiska samtalet påverkas av falska nyheter och hur vi som medborgare ska kunna orie.

Förtroende - en politisk fråga
September 29, 2019

Vad betyder det för förtroendet för institutioner när hela havet stormar i många länder, USA har en president som hela tiden ljuger, England en primiärminister som bryter mot lagen, Ungern en regering som tar över alla media, ett Ryssland som lägger sig .

loaded