Ottoman History Podcast

Ottoman History Podcast


Osmanlı İstanbul’unda Gece ve Sokaklar | Nurçin İleri

August 26, 2016

E263 | Ottoman History Podcast'in bu bölümünde, Nurçin İleri ile geç dönem Osmanlı İstanbul’unda gece, korku ve suç ilişkisi üzerine konuştuk. Farklı toplumsal tabakalardan insanların, demografik ve fiziksel anlamda hızla dönüşen kent mekanınını sokakların aydınlatılması çalışmaları, geceleri mobilite, kamusal eğlence ve aktivitelerin kontrolü ekseninde nasıl deneyimledikleri ve ne hissettiklerini tartıştık. Aynı zamanda geceleri kent mekanlarının iktidar ilişkilerini nasıl yeniden ürettiğini ve bunların temsiliyet biçimlerini ele aldık.

http://www.ottomanhistorypodcast.com/2016/08/gece.html

Doktorasını 2015 yılında Binghamton Üniversitesi, Tarih Bölümü'nde tamamlayan Nurçin İleri, Boğaziçi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’nde koordinatör yardımcısı. Çalışmalarında, XIX. Yüzyıl Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemi liman kentlerinde yaşanan toplumsal ve kültürel dönüşümleri, sosyal tarih, teknoloji tarihi, duyuların tarihi ve toplumsal cinsiyet tartışmaları ekseninde ele almaktadır.

Ufuk Adak University of Cincinnati'den Tarih doktorası aldı. Doktora tezi, son dönem Osmanlı İmparatorluğu'nda doğu Akdeniz liman kentlerindeki sosyal ve politik dönüşümü suç, ceza, sosyal kontrol ve hapishaneler üzerinden ele almaktadır. Adak, Berlin'de Zentrum Moderner Orient'te (ZMO) doktora sonrası araştırmalarda bulunmuştur.

YAPIM VE YAYIN

Bölüm No. 263
Yayın Tarihi: 26 Ağustos 2016
Kayit Yeri: ANAMED
Ses Editörü: Chris Gratien
Müzik: Harmandali - Recep Efendi, Cemal Efendi; Muhtelif - Ta Paidia, Bint El Shalabiya
Görseller ve kaynakça: Nurçin İleri'nin müsadesiyle - http://www.ottomanhistorypodcast.com/2016/08/gece.html