Meditatii din Cuvant
215. SELECTEAZĂ CORECT 11. PURIFICAREA SAU DECIZIA DE-A TRĂI CURAT [2 Corinteni 11.3]
215. SELECTEAZĂ CORECT 11. PURIFICAREA SAU DECIZIA DE-A TRĂI CURAT
I Podcast I Pasaj Biblic : II Corinteni 11 : 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 3 August 2022 I
Vom vorbi și în continuarea despre alegeri, deoarece de o vreme avem ca studiu de caz ce s-a întâmplat cu Adam și Eva din momentul în care au ascultat de Satana și prin această alegere au ieșit de sub autoritatea Lui Dumnezeu, devenind necredincioși față de EL.
Observăm tot mai mult că printre credincioși se practică joaca cu păcatul, de aceea să nu uităm că la căderea în păcat și la nenorocirea lui Adam, a Evei și a noastră a tuturor s-a ajuns pornind de la ceva mic, aparent neînsemnat.
Ce ne arată Căderea în păcat a primilor doi oameni ? Importanța extrem de mare a alegerilor, a unei selecții corecte, zi de zi, clipă de clipă.
A alege înseamnă :
„1. A prefera ceva sau pe cineva ; a-și fixa preferințele asupra unui fapt sau asupra unei persoane ; a decide. 3. ... a distinge. 4. A apărea clar, limpede. 5. A înțelege clar spusele cuiva”. (DEX, 2009)
Ce să aleg ? Ce să prefer zi de zi ? Ce trebuie să-mi apară limpede în conștiință ? Ce trebuie să înțeleg clar ? Imperativul trăirii vieții fără niciun compromis. Nevoia de purificare a conștiinței și a vieții, de trăire fără păcat.
A purifica înseamnă :
„A face să fie pur, curat, neamestecat, limpede prin îndepărtarea corpurilor, a substanțelor sau a elementelor străine ; a curăța”. (DEX, 2009)
Acesta este scopul Lui Dumnezeu pentru viața mea interioară, iar dacă eu mă voi păstra curat în gândire, voi fi curat și în trăire și voi avea parte de-o viață liniștită, senină, fără evenimente neplăcute și fără dureri inutile de care uneori avem parte, ele fiind amenzile Lui Dumnezeu pentru păcatele noastre de-a căror gravitate Dumnezeu ne face conștienți ... fiindcă nu eram.
De ce ? Cel rău vine cu un fel de telescop al minții, cu îndepărtarea, cu micșorarea păcatului, cu minimalizarea importanței lui. Ca la Eva căreia i-a indus părerea că :
„Este doar un fruct, nu este grav dacă iei din Pomul Interzis” etc.
Dar Dumnezeu vine în conștiința omului cu „microscopul”, cu observarea atentă a detaliilor, pentru ca omul să realizeze cât de grav este un păcat care este drept că pare a fi foarte mic (mai să crezi că este de neluat în seamă), dar o consecință a focului dat de-un chibrit mic poate fi un incendiu mare !
Dumnezeu este credincios față de noi și vrea ca și noi să fim credincioși față de EL. Și să nu uităm că Domnul Isus a spus clar :
„Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios şi în cele mari ; şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept şi în cele mari”. (Luca 16 : 10)
Iar apostolul Pavel le-a scris credincoșilor din Corint, expunându-le care era o neliniște a lui :
„Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)
Apostolul Pavel știa că dacă în gândirea lor vor accepta contaminarea celui rău, nu va trece decât foarte puțin timp până la înfăptuirea păcatului care va aduce degradarea lor spirituală.
De aceea apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că :
1. au de-a face cu un dușman foarte perfid care se folosește de șiretlicuri,
2. cel rău se folosește de lucruri foarte mici pentru distrugerea de vieți. Dacă este lăsat el va încerca să strecoare în minte „doar” un gând, „doar” o mică „scânteie” care însă va incendia toată viața dacă este acceptată și nu este stinsă imediat,
3. iar în al treilea rând, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că scopul final al celui rău este inducerea necredincioșiei față de Christos. Trăirea unei vieți fără Dumnezeu sau a unei vieți în care eu să decid cu de la mine putere ce trebuie să fac.
Este interesant că în Eden, cel rău vorbea numai cu Eva (dar Adam era lângă ea).