Meditatii din Cuvant

Meditatii din Cuvant


174. FRICA 7. ÎNFRICOȘAREA [1 Samuel 17.33 și Filipeni 4.13]

June 23, 2022

174. FRICA 7. ÎNFRICOȘAREA I Podcast I Pasaje Biblice : I Samuel 17 : 33 și Filipeni 4 : 13 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 23 Iunie 2022 I

În I Samuel 17 : 33 scrie că : „Saul a zis lui David : „Nu poţi să te duci să te baţi cu filisteanul acesta, căci tu eşti un copil, şi el este un om războinic din tinereţea lui.” Și oare câți de Saul ai în preajma ta care îți spun mereu că „tu nu poți” ? Și oare de câte ori nu am spus și eu altora exact aceste cuvinte ? Dar eu decid să gândesc Biblic și să spun ce scrie în Filipeni 4 : 13 : „Pot totul în Hristos care mă întăreşte”.

Introducere

Pentru a scăpa de frică pot lua decizia de-a o înfrunta direct ! Dar reamintim două aspecte foarte importante :
1. în primul rând, în cazul fricii de cineva, Dumnezeu a avut inițiativa conștientizării persoanei (sau persoanelor respective) asupra faptului că au frică în suflet, îndemnându-le să acționeze pentru a scăpa de  frica lor !
2. în al doilea rând, să nu mă înfricoșez singur, astfel încât la frica pe care o am să mai adaug și alte temeri pe care să le și întrețin ! „Nu te teme” are exact acest sens : „Nu-ți fă singur temeri”. Aici a greșit Balac a cărui problemă era eliberarea lui de frica din el și nu un război cu poporul Evreu.

Înfricoșarea

A (se) înfricoșa înseamnă :

„A fi cuprins sau a face pe cineva să fie cuprins de frică; a (se) înspăimânta; a (se) îngrozi, a se înfrica”.

Cu referire la înfricoșare vom nota trei aspecte :
1. exemple de frică,
2. de ce este frica rea și
3. faptul că pe pământ există multă înfricoșare.

1. Trei exemple de frică

Frica a intrat în om imediat după Căderea în păcat a lui Adam și a Evei și de atunci omul este înfricoșat. În Geneza 3 : 10 scrie despre Adam că la întrebarea Lui Dumnezeu :

„El a răspuns : „Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi-a fost frică, pentru că eram gol, şi m-am ascuns.”

Deși frica este ca o familie cu foarte mulți copii totuși ca stare interioară ea este în om de la naștere, iar un creștin trebuie să știe că nu va avea mari realizări spirituale dacă nu-și înfrânge rând pe rând toate fricile.

Vom nota doar trei exemple de frică :

1. frica de moarte. În Geneza 26 : 7 scrie despre Isaac că atunci : „Când îi puneau oamenii locului aceluia întrebări cu privire la nevasta lui, el zicea : „Este sora mea.” Căci îi era frică să spună că este nevasta sa, ca să nu-l omoare oamenii locului aceluia, fiindcă Rebeca era frumoasă la chip”.
2. frica de oameni. În Leviticul 26 : 36, Dumnezeu a spus ce consecințe și ce fel de viață are omul înfricoșat : „În inima acelora dintre voi care vor mai rămâne în viaţă, în ţara vrăjmaşilor lor, voi băga frica ; şi îi va urmări până şi foşnetul unei frunze suflate de vânt ; vor fugi ca de sabie şi vor cădea fără să fie urmăriţi”.
3. frica de pierderi materiale. În Rut 4 : 6 scrie : „Şi cel ce avea drept de răscumpărare a răspuns : „Nu pot s-o răscumpăr pe socoteala mea, de frică să nu-mi stric moştenirea mea ; ia tu dreptul de răscumpărare, căci eu nu pot s-o răscumpăr.”

2. De ce este frica rea ?

Vom nota doar ce spunea Iov, fără a studia mai mult acest adevăr. Probabil că Iov a spus ce a observat în viața lui. În cartea Iov 3 : 25 este scris :

„De ce mă tem, aceea mi se întâmplă ; de ce mi-e frică, de aceea am parte !”

3. Pe pământ există multă înfricoșare

În viață omul are frica lui din naștere, apoi foarte mulți oameni în vor înfricoșa prin vorbele lor, cel rău ar vrea să-l țină în robia fricii ...

De aceea este nevoia de-a nu te înfricoșa și tu de unul singur ascultând de acest gen de șoapte ale celui rău : „Nu vei putea ! Nu vei reuși” etc.

În I Samuel 17 : 33 reamintim că scrie că :

„Saul a zis lui David : „Nu poţi să te duci să te baţi cu filisteanul acesta, căci tu eşti un copil, şi el este un om războinic din tinereţea lui.”

Cu un „nu se poate” tot poporul Israel a pierdut patruzeci de zile din viață și lucrurile nu s-ar fi rezolvat dacă nu venea un om peste care era Duhul Sfânt care să gândească altfel.
...


loaded