Meditatii din Cuvant
34 I 2024. SUNT UN CREȘTIN FIRESC SAU SUNT UN CREȘTIN DUHOVNICESC ? [2 Samuel 16.9, 11]
34 I 2024. SUNT UN CREȘTIN FIRESC SAU SUNT UN CREȘTIN DUHOVNICESC ?
I Podcast I Pasaj Biblic : II Samuel 16 : 9, 11 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 03 Februarie 2024 I
Sunt un creștin firesc sau sunt un creștin duhovnicesc ? În studiile anterioare creștinul a fost asemănat cu aurul. Dar aurul poate fi pur sau poate avea în compoziția lui și alte metale. Așa sunt și creștinii, unii sunt duhovnicești dar alții sunt firești.
Aurul de 24 de carate sau aurul pur este foarte moale și poate ne amintim sau știm că pe vremuri o monedă era mușcată pentru a se verifica dacă este din aur curat. La fel este creștinul duhovnicesc, el este maleabil, blând, ușor de înduplecat.
Dar creștinul firesc este încăpățânat, dur, inflexibil.
În întâmplarea descrisă în II Samuel 16 : 5 – 14, împăratul David era mai asemănător aurului curat, în timp ce Abișai am putea spune că era poate ca un aur de 14 carate care, are undeva în compoziția lui doar undeva la 58 % aur pur.
De ce facem această afirmație ? Deoarece Abișai, deși și-a spus părerea, totuși a ascultat de împărat, deși este evident că nu a fost încântat de decizia de-a-l ierta pe Șimei.
Purificarea aurului se face prin foc, prin cuptoare. La fel creștinul este purificat prin încercări, prin necazuri, prin dureri. În aceste teste ale credinței, omul care este în foc, în încercare devine lichid și ajunge să nu-l mai acuze pe altul ci să-și vadă propriile defecte ...
Aurul curat sau altfel spus, credinciosul curat la suflet privește spre el și spre problemele lui. Așa era David, deoarece în II Samuel 16 : 11 scrie că în acele momente în care Șimei îl blestema, David a spus :
„Iată că fiul meu, care a ieşit din trupul meu, vrea să-mi ia viaţa ; cu cât mai mult beniamitul acesta ! Lăsaţi-l să blesteme, căci Domnul i-a zis”.
Dar credinciosul care nu și-a rezolvat problemele lui spirituale este asemenea aurului aliat, care conține și alte metale, altfel spus are în el lucruri care trebuie să fie înlăturate din viața lui. Așa era Abișai.
Despre el, în II Samuel 16 : 9 scrie că :
„Atunci Abişai, fiul Ţeruiei, a zis împăratului : „Pentru ce blestemă acest câine mort pe domnul meu, împăratul ? Lasă-mă, te rog, să mă duc să-i tai capul.”
Abișai nu privea spre viața lui, ci era acuzatorul lui Șimei și numai spre Șimei privea. Abișai era omul dreptății și ținea de litera Legii. Nu avea milă.
Eu cum reacționez când o persoană îmi spune, sau îmi face un lucru care nu-mi place deloc ? Țin cont și de binele ei sau privesc numai spre mine ?
Doamne Isuse, dă-mi TE rog frumos harul de-a mă ocupa de bârna din ochiul meu care nu numai că-mi întunecă privirea dar îi și ține la distanță de mine și pe cei din jurul meu.
Spală-mă TE rog frumos, Doamne Isuse prin sângele TĂU de orice păcat și dă-mi harul ca de iertarea de care beneficiez din partea TA, să le fac parte și celor din jurul meu ! Amin !
Podcastul poate fi ascultat aici :