Meditatii din Cuvant
201 I 2023. IMPORTANȚA PECETLUIRII. SIGILAREA MORMÂNTULUI DOMNULUI ISUS [Matei 27.62–66 I Matei 28.11–15]
201 I 2023. IMPORTANȚA PECETLUIRII. SIGILAREA MORMÂNTULUI DOMNULUI ISUS
I Podcast I Pasaje Biblice : Matei 27 : 62 – 66 I Matei 28 : 11 – 15 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 20 Iulie 2023 I
Verbul „a pecetlui” este folosit de cincisprezece ori în Noul Testament iar astăzi vom aminti primul pasaj în care este consemantă pecetluirea mormântului în care a fost pus Trupul Domnului Isus.
De ce accentuăm importanța pecetluirii ? Tocmai pentru a înțelege care era scopul pecetluirii și cât de importantă era pecetluirea acum aproximativ două mii de ani și este și astăzi !
Și accentuăm faptul că exact același cuvânt care este folosit pentru pecetluirea mormântului (și anume gr. sphragizó) este folosit și pentru pecetluirea sau botezul în Duhul Sfânt.
Primul pasaj din Noul Testament în care scrie despre pecetluire este în Evanghelia după Matei 27 : 62 – 66 unde scrie că :
„A doua zi, care vine după ziua Pregătirii, preoţii cei mai de seamă şi fariseii s-au dus împreună la Pilat şi i-au zis : „Doamne, ne-am adus aminte că înşelătorul acela, pe când era încă în viaţă, a zis :
„După trei zile voi învia.” Dă poruncă, dar, ca mormântul să fie păzit bine până a treia zi, ca nu cumva să vină ucenicii Lui noaptea să-I fure trupul şi să spună norodului : „A înviat din morţi !” Atunci înşelăciunea aceasta din urmă ar fi mai rea decât cea dintâi.”
Pilat le-a zis : „Aveţi o strajă ; duceţi-vă de păziţi cum puteţi.” Ei au plecat şi au întărit mormântul, pecetluind piatra şi punând strajă.”
Un sigiliu nu era greu de rupt, doar că niciun om responsabil nu își permitea să facă așa ceva deoarece ar fi suportat consecințele.
Dar sigilarea mormântului în sine atestă și faptul că absolut niciun om nu a mai avut acces la mormânt iar aceasta garantează faptul că Domnul Isus a înviat.
De ce suntem siguri ? Deoarece scrie foarte clar faptul că de sigilarea mormântului s-au ocupat personal „preoţii cei mai de seamă şi fariseii” care au cerut aprobarea dregătorului roman atât pentru pecetluire cât și pentru a avea garda de care era nevoie. Iar acolo, în momentul sigilării mormântului era de față și grupul de persoane care au asigurat paza mormântului în continuare !
Despre preoţii cei mai de seamă şi despre farisei scrie clar că :
„Ei au plecat şi au întărit mormântul, pecetluind piatra şi punând strajă”. (Matei 27 : 66)
Nu au lăsat ca altcineva să se ocupe de acest lucru, fapt care dovedește importanța acordată pecetluirii și garanția faptului că absolut nimeni nu a mai intrat în mormânt.
Imediat după ce s-a făcut sigilarea mormântului a și fost pusă straja (gr. koustódia), acea gardă formată din soldații romani trimiși de Pilat odată cu plecarea preoţilor celor mai de seamă şi a fariseilor dela palatul lui (a se vedea Matei 27 : 65 - 66).
Nu știm câți soldați romani era formată garda respectivă, dar este clar că au fost mai multe persoane deoarece în Matei 28 : 11 scrie că după ce îngerul le-a vorbit femeilor în Ziua Învierii, ele au plecat de la mormânt știind că Domnul Isus este Viu iar evanghelistul Matei a notat că :
„Pe când se duceau ele, au intrat în cetate unii din străjeri şi au dat de veste preoţilor celor mai de seamă despre toate cele întâmplate”. (Matei 28 : 11)
Aceasta înseamnă că o parte dintre străjeri au rămas la mormânt, iar Matei a consemnat și faptul că acei oameni de pază erau soldați romani deoarece scrie că preoții cei mai de seamă :
„s-au adunat împreună cu bătrânii, au ţinut sfat, au dat ostaşilor mulţi bani şi le-au zis :
„Spuneţi aşa : „Ucenicii Lui au venit noaptea, pe când dormeam noi, şi L-au furat.” Şi dacă va ajunge lucrul acesta la urechile dregătorului, îl vom potoli noi şi vă vom scăpa de grijă.”
Ostaşii au luat banii şi au făcut cum i-au învăţat. Şi s-a răspândit zvonul acesta printre iudei până în ziua de astăzi”. (Matei 28 : 12 – 15)
Vom încheia notând că atunci când ne referim la sigilarea mormântului vorbim de câteva persoane care au făcut sig...