Meditatii din Cuvant

Meditatii din Cuvant


179 I 2023. PLANUL DIVIN SAU FIECARE FAPTĂ A VIEȚII MELE LUCREAZĂ PENTRU SCOPUL LUI DUMNEZEU [Faptele Apostolilor 13.36 I 1 Samuel 16.11–13 I Romani 12.16]

July 17, 2023

179 I 2023. PLANUL DIVIN SAU FIECARE FAPTĂ A VIEȚII MELE LUCREAZĂ PENTRU SCOPUL LUI DUMNEZEU
I Podcast I Pasaje Biblice : Faptele Apostolilor 13 : 36 I I Samuel 16 : 11 – 13 I Romani 12 : 16 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 28 Iunie 2023 I
În limba română, cuvântul plan este definit ca fiind un : „Proiect elaborat cu anticipare, cuprinzând o suită ordonată de operații destinate să ducă la atingerea unui scop”. (DEX, 2009)
Practic prin cuvântul plan se înțelege modul în care omul își coordonează viața personală dar în limba greacă cuvântul plan (gr. boulḗ) care este folosit în Faptele Apostolilor 13 : 36, se referă la ceea ce Dumnezeu a decis pentru noi iar cuvântul plan înseamnă :

„ ... aranjarea intenționată a tuturor circumstanțelor fizice, care garantează că fiecare faptă a vieții lucrează pentru scopul Său etern”.

Un al treilea adevăr care se desprinde din versetul scris în Faptele Apostolilor 13 : 36 este faptul că Dumnezeu are un plan pentru viața fiecărui om și reamintim că despre David scrie că el a slujit : „după planul lui Dumnezeu”, nu oricum iar David este omul de la care am de învățat cum să-mi trăiesc viața.
Cu ajutorul Lui Dumnezeu, astăzi vom nota câteva gânduri despre ce poate să însemne faptul că Dumnezeu „aranjează intenționat toate circumstanțele fizice, care garantează că fiecare scenă a vieții lucrează pentru scopul Său etern”.

Să observăm câteva dintre situații de viață care fac parte din planul Lui Dumnezeu de formare a omului Lui Dumnezeu
Dumnezeu a decis să-l treacă pe David prin :
1. neglijare,
2. lipsă de apreciere, dar David a ales să trăiască și pe mai departe tot :
3. smerit.

1. David a fost neglijat în familia lui dar Dumnezeu îl iubea
În I Samuel 16 : 11 – 13 scrie că Isai nu și-a chemat fiul la masa unde erau toți ceilalți membri ai familiei iar când se descoperă faptul că nu a ascultat de Dumnezeu (deoarece acolo trebuiau să fie toți prezenți) tatăl a spus :

„A mai rămas cel mai tânăr, dar paşte oile.” Atunci Samuel a zis lui Isai : „Trimite să-l aducă, fiindcă nu vom şedea la masă până nu va veni aici.” Isai a trimis să-l aducă. Şi el era cu păr bălai, cu ochi frumoşi şi faţă frumoasă.
Domnul a zis lui Samuel : „Scoală-te şi unge-l, căci el este !” Samuel a luat cornul cu untdelemn şi l-a uns în mijlocul fraţilor lui. Duhul Domnului a venit peste David, începând din ziua aceea şi în cele următoare”.

Este clar că pentru Isai îngrjirea oilor era mai importantă decât participarea fiului lui la masa lor ! Dar pentru cel mai important om din stat care era Samuel, omul Lui Dumnezeu, nu s-a putut lua masa fără David. Aceasta arăta respectul pe care i-l acorda omul Lui Dumnezeu !
Dar oare cum recționez eu atunci când trec prin astfel de discreditări flagrante ... când toți își primesc partea lor și numai eu nu sunt băgat în seamă ? Materia aceasta se predă în școala formării cuiva ca om al Lui Dumnezeu !

2. Lipsa de apreciere
Iar lipsa de apreciere față de cel mai mic copil al lui, a rămas în inima tatălui lui David și după ce Isai a văzut care este punctul de vedere al Lui Dumnezeu deoarece la puțin timp scrie că :

„Saul a trimis nişte oameni la Isai să-i spună : „Trimite-mi pe fiul tău David, care este cu oile.” (I Samuel 16 : 19)

David se ocupa tot cu oile și acesta era tot un test. Cât de ascultător rămâi față de autorite și după ce Dumnezeu te anunță că vei ajunge cineva (împăratul țării, în cazul lui David) ... și cu toate acestea tatăl l-a trimis iarăși la oi în loc să caute cea mai bună școală ca să îl ajute să devină cineva !

3. Smerenia
În I Samuel 17 : 5 scrie că atunci când a început un război cu filistenii și nu mai era necesară prezența lui la curtea împăratului Saul :

„David a plecat de la Saul şi s-a întors la Betleem ca să pască oile tatălui său”.

David care era împăratul numit de Dumnezeu a procedat exact cum avea să scrie apostolul Pavel :

„Nu umblaţi după lucrurile înalte,