Kuhajmo s sestro Nikolino

Kuhajmo s sestro Nikolino


Latest Episodes

Testo za pico
October 28, 2022

Iz polnozrnate pirine moke je testo nekoliko drugano, a delamo ga enako, kot iz bele moke. Dodamo kvas, rumenjak, zamesimo z vodo ali polovinim mlekom, obvezno moramo zabeliti z (olivnim) oljem. Naredimo mehko testo in razvaljamo ga ele, ko vzhaja. Pek

Skladiščenje črne redkve
October 28, 2022

Lahko jo shrani v lesen zaboj, ki ga obda s papirjem in nalaga plasti mivke ali suhe zemlje in rne redkve. Lahko uporabi tudi suho aganje. Nalaga lahko tudi v najlon vree, ki pa naj ostanejo odprte. Tako lahko skladiimo tudi korenje, kolerabo ... Pos

Uporaba klobuka pri pripravi kisa
October 28, 2022

Ne smemo ga prehitro odstraniti s kisa, saj nam pomaga ohraniti kis. Ena od poslualk je svetovala naj ga uporabimo pri ienju stranine koljke, e posebej kamna

Juha iz zamrznjenih gob
October 28, 2022

Sestra Nikolina je svetovala, da tako juho skuhajo sproti, ne priporoča, da jo zamrzujejo. Lahko pa tako juho pogrevamo še isti dan, najbolje je v mikrovalovni pečici. 

Juha iz štorovk
October 28, 2022

Ali lahko skuhamo juho v isti vodi, kot smo jo imeli za obarjenje, je zanimalo poslušalko. Sestra Nikolina ji je svetovala, da to lahko stori. 

Juha iz leče
October 28, 2022

Lečo namočimo in damo kuhati, dodamo lahko kakšen korenček, okus okrepi spražena čebula, lahko dodamo tudi krompirjevo juho. 

Jedi iz sladke repe
October 28, 2022

Repo narežemo na listke in skuhamo z malo soli in kumine. Kuhano odcedimo in dodamo v juho iz krompirja, ki jo skuhamo posebej. Dodamo še praženo čebulo. Za barvo in boljši okus lahko dodamo še korenje. Lahko naredimo tudi praženo oz. dušeno repo. 

Rolada
October 17, 2022

Poslualka pee rolado na peki papirju, ki ga namasti, a se vseeno prime, zato izdelek ni lep in se drobi. Sestra Nikolina jih je svetovala, naj da rolado pei v vroo peico, da bo peena v desetih minutah na klasien nain (brez ventilacije). Pazi naj t

Pasirana skuta
October 17, 2022

To je neobdelana skuta. Uporabimo jo, kjer jo je treba namazati (pri pehtranovi potici, potratni potici, gibanici). Če je nepasirana skuta redka, dodamo malo naribanega kruha ali malo vanilijevega pudinga (prašek).

Kutinova marmelada
October 17, 2022

Kutine operemo in po potrebi skrtačimo, olupimo in narežemo na rezine, prilijemo vode, da se lahko kuha. Naj se mirno zmehčajo ter s paličnim mešalnikom naredimo kašo. Sladkamo, dolijemo ribezov ali malinov sok, redko marmelado (npr. iz maribel, ringloja)

loaded