Magtens Tredeling

Magtens Tredeling


Episode 192 – Den endelige dom over Irland/Apple-skattaftalen

September 26, 2024

Irland har ydet ulovlig statsstøtte til Apple via skatten. Sådan lyder dommen, der efter otte års sagsforløb med skiftende medvind til EU-Kommissionen, Irland og Apple, blev afsagt i begyndelsen af september. Det startede i 2016, da Kommissionen pålagde Irland at indkræve 13 milliarder euro. Irland og Apple fik ved en tidlig retsinstans annulleret kravet. Men ved den sidste instans, EU-Domstolen, stod det klart, at Magrethe Vestager, der som konkurrencekommissær har indledt en række sager mod giga-techvirksomhederne, har ret.


Men hvad er den retlige kerne egentlig i sagen? Handler det om skatteret, statsstøtteret, konkurrenceret eller andet? Og hvad gør, at Kommissionen får ret i en sag om skat, som i mange år har været udenfor deres harmoniserings-rækkevidde? Svaret handler grundlæggende om den måde EU-domstolen vælger at se selektivitetsbegrebet og de fakta, man lægger til grund, som den ene af episodens gæster opsummerer det.


Gæster: Stine Andersen, advokat, skatteretekspert og -rådgiver, partner hos KPMG Law. Pernille Wegner Jessen, forsker med speciale i statsstøtte og konkurrenceret fra Juridisk Institut på Aarhus Universitet.


Vært: Dan Poulsen.


Magtens Tredeling er en del af K-NEWS, som produceres og publiceres af Karnov Group Denmark. K-NEWS, der leverer gratis og uafhængig journalistisk dækning af juraens verden, er tilmeldt Pressenævnet. Læs mere på k-news.dk.