Hälsojournalen podcast
Latest Episodes
Sorg - så tar du dig igenom livets kriser
Chockfas, bearbetningsfas och nyorienteringsfas? Nej, inte nödvändigtvis. Sorgen efter en nära anhörig eller en skilsmässa ser olika ut för oss alla och det finns många gamla sanningar som den moderna forskningen har lämnat bakom sig. I detta avsnitt av .
Senaste nytt om bröstcancer
Visste du att 90 procent av alla som drabbas av bröstcancer fortfarande lever efter fem år? Det händer MASSOR forskningsmässigt på det här området just nu och det finns även en hel del du kan göra själv för att minska din risk att drabbas. Välkommen till.
En gång alkoholist – alltid alkoholist?
Nej, det måste inte vara så svart eller vitt. Det går att lära sig hantera alkohol trots att man har druckit för mycket periodvis. Det och mycket mer får vi lära oss när Åsa Lundvall, enhetschef för beroendecentrum i Malmö, gästar Hälsojournalen.
Så håller du knoppen klar!
Mycket sociala aktiviteter och minst två tjugominuterspromenader i veckan. Det är allt som behövs för att du ska minska din risk att drabbas av demens radikalt. Men det kan också vara en klok idé att skippa alkoholen om du vill hålla knoppen klar långt u.
Fibromyalgi - när allt gör ont
En ständigt närvarande, ofta brännande smärta som det inte finns någon bot mot. I Sverige beräknas 250 000 personer lida av fibromyalgi. Men det finns ljuspunkter – bland annat i form av ny forskning om hur positivt sjukdomen kan påverkas av träning, ber.
När utmattningen slår till
Dålig sömn är ofta det första tecknet på att du är på väg att bli utbränd – eller drabbas av utmattningssyndrom, som är den korrekta medicinska benämningen. I dagens avsnitt av Hälsojournalen träffar vi överläkaren Kristina Glise på institutet för stres.
Dundermedicinen mot artros
I detta avsnitt av Hälsojournalen träffar hälsoredaktör Malin Gavelin professorn och fysioterapeuten Eva Ageberg som förklarar vad artros egentligen är för något och varför motion är rena rama dundermedicinen för dig som lider av denna åkomma.
Det livsfarliga fallet
Visste du att de flesta allvarliga fall inträffar i hemmet - när du hastigt byter riktning av någon orsak? Men med hjälp av några enkla medel kan du anpassa både ditt hem och dina promenader så du minskar risken att trilla omkull och skada dig väsentligt.
Rädsla och otrygghet
Hör du till dem som inte vågar gå ut efter mörkrets inbrott? Polisen Mats Trulsson berättar om vad vi oroar oss för i onödan och vilka brott den som är lite äldre i stället bör fokusera på att skydda sig mot.
Urinvägsinfektion - många kvinnors gissel
Visste du att lokalt östrogen kan vara en bra hjälp för kvinnor som drabbas av upprepade urinvägsinfektioner i samband med klimakteriet? Gynekologen Staffan Jannesson Billing på Min doktor ger i detta avsnitt av Hälsojournalen sina bästa tips för att und.