Drenthe Toen

Drenthe Toen


Latest Episodes

Podcast over Annie Post-Salomons, Zingend door de hel, deel 3
May 15, 2022

Het derde deel van de podcast verhaalt over het verblijf van verzetsvrouw Annie Post-Salomons in het kamp München-Giesing. Samen met een groep vrouwen doet zij daar dwangarbeid in de fabriek van Agfa Kamerawerke.  

Podcast over Annie Post-Salomons, zingend door de hel
May 01, 2022

Terwijl haar man Marinus Post gewapend verzet pleegde, werd Annie Salomons opgepakt door de Duitsers. Ze hield ondanks gruweldaden de kaken stijf op elkaar.

Drenthe Toen Podcast: de OD-actie, deel 4: NSB en verzet leefden als buren naast elkaar
March 12, 2022

In deel 4 en slot van de radio- en podcastserie over de OD-actie van januari 1945 vertelt onderzoeker Bert Finke over een gevaarlijke wereld, waarin verzet en NSB'er als buren naast elkaar leefden.

Drenthe Toen-podcast: de OD-actie, deel 3: ontsnappingsroutes door het veen
March 05, 2022

We beginnen deel 3 van deze serie over de OD-actie in 1945 aan de rand van het Bargerveen. De schuur waar we op uitkijken was één van de punten op de ontsnappingsroutes vanuit Duitsland.

Drenthe Toen-podcast: de OD-actie 1945, deel 2; verhoren en onderduikers in de turfstrooiselfabriek
February 26, 2022

Loslippigheid over onderduikers in Schoonebeek leidde tot het oppakken van zo'n veertig verzetsstrijders een zwarte bladzijde in de oorlogsgeschiedenis van Zuidoost-Drenthe.

Drenthe Toen Podcast: de OD-actie van januari 1945
February 20, 2022

Loslippigheid tijdens een nieuwjaarsborrel over onderduikers leidt tot het oppakken van zo'n veertig verzetsstrijders. De zogeheten OD-actie van januari 1945 is een zwarte bladzijde in de Drentse oorlogsgeschiedenis.

Drenthe Toen-podcast: seks en de bruine bonen van Bartje Bartels
February 13, 2022

De verleiding ligt op tafel bij culinair historicus Carolina Verhoeven voor een gesprek over Valentijnsdag en de relatie tussen eten en seksualiteit. Maar dan vergeten we één heel belangrijk ding, volgens Verhoeven: het krijgen van kinderen.

Podcast Drenthe Toen: Domeneer van Turfland, laatste aflevering
February 06, 2022

In het laatste deel van deze podcastserie, deel zeven, komen we aan bij de kerk die dominee Willem de Weerd stichtte bij Klazienaveen.

Podcast Drenthe Toen: Bij de Tweede Sluis was (bijna) alles te koop
January 30, 2022

We vervolgen onze weg, langs de route die Willem de Weerd, de Domeneer van Turfland, aflegde tijdens zijn eerste bezoek aan Klazienaveen. Hij kwam als sollicitant, werd aangenomen en bleef een leven lang.

Podcast Drenthe Toen: Domeneer van Turfland zag eruit als een slootgraver
January 23, 2022

´Korte tijd na mijn komst, had ik het voorrecht kennis te maken met het hoofd der firma, de heer Scholten. Nooit is mij een kennismaking zo meegevallen.´