Dalfolk

Dalfolk


Rickard Lyko - framgångsrik e-handlare

October 02, 2015

I Gunde Svans spår är skidåkning stort i Vansbro. Rickard siktade på att bli skidskytteproffs, och gick tre år på skidskyttegymnasium i Boden. Men han insåg att hans talang inte riktigt räckte till för att nå toppen. Istället började han resa landet runt och bygga löparbanor av Tartan.
Efter några år tröttnade han och började läsa ekonomi istället, med målet att hamna på Wall street. Istället blev det Vansbro, eftersom det var lågkonjunktur när Rickard var klar med sin utbildning.
Rickard kommer från en familj av frisörer. Hans farfar Frans kom från Polen där han hamnade i koncentrationsläger under 2:a världskriget och överlevde tack vare att han var frisör och klippte tyska officerare. Efter kriget flydde han till Vansbro och öppnade frisersalong.
Även Rickards föräldrar var frisörer, och det var pappa Stefan som började sälja hårvax i liten skala via internet. Men Rickard såg att det fanns potential i webhandel och gjorde en rejäl satsning som gick hem. Nu har företaget en omsättning som närmar sig 500 miljoner och i Vansbro är dom cirka 115 anställda.