Dalfolk

Dalfolk


Maria Hjorth - en av världens bästa golfare

July 31, 2015

Redan som femåring började Maria spela golf hemma i Aspeboda där hon växte upp, och det var tydligt att hon hade stor talang för sporten. Hon deltog med framgång i tävlingar, och tränade målmedvetet.
När hon blev äldre ville hon ha en vintersport också, och då blev det curling som hon också har spelat framgångrikt. Hon har flera SM- guld, och spelade curling parallellt med golfen även när hon tävlande på Europatouren.
1996 blev hon proffs, och kom ganska snart med på USA-touren där dom största prispengarna finns. Hittills har Maria spelat in över 56 miljoner kronor - vad har hänt med dom pengarna?
Men hon har haft både upp- och nergångar under karriären. Det här året har det gått jättebra med två topp tioplaceringar, och den här helgen är hon med och tävlar i anrika British Open på Turnberry i Skottland.
I september väntar den prestigefyllda Solheim cup där dom bästa damerna i Europa tävlar mot USA:s. Om Marias fina spel fortsätter kan hon bli en av deltagarna där, annars kommer hon med som vice kapten för det europeiska laget.
Maria berättar här om sitt liv som golfspelare, både om framgångarna och motgångarna, och hur inställningen till golfen förändrades när hon fick sin dotter Emily 2009.
När Maria var 22 år upptäckte hon att hon hade diabetes, och genom åren har det medfört en del problem under tävlingarna. Men nu har hon lärt sig att hantera sjukdomen, och hon förklarar varför.
Jag träffade Maria på Dalarnas idrottsmuseum i Falun där det pågår en utställning om henne.