Dalfolk

Dalfolk


Marie Rickfors - hyllad fotomodell och författare

May 22, 2015

Marie växte upp med en mamma som bar på fruktansvärda upplevelser från krigets Tyskland, och hennes pappa dog när hon var liten. Det gjorde Marie väldigt sårbar under skoltiden, och hon blev svårt mobbad.
En gång när en kille tryckte ner hennes ansikte i skolbänken så att blodet sprutade fick hon nog. Hon stack till Paris på vinst och förlust, femton år gammal.
Till att börja med städade hon på turistbåtar, och det var där hon blev upptäckt av en fotograf som anmälde henne till en modellagentur.
Hon slog igenom som fotomodell genast, fick prestigefyllda fotojobb och gick på catwalken. Men under ett fotojobb i Marocko höll det på att sluta illa.
Marie levde under några år ett modelliv i sus och dus, då hon och hennes modellkompisar umgicks mycket med rockartister. Bland annat berättar Marie om när hon var på Keith Richards födelsedagsfest.
Många av modellerna gifte sig med musiker, men för Marie dröjde det till hon kom hem till Sverige innan hon hittade sin rocker - Mikael Rickfors.
Men innan hon återvände till Sverige hann hon få en kort filmkarriär. Bland annat fick hon huvudrollen i den erotiska filmen Emanuelle 4.
Tillbaks till Sverige blev det några lyckliga år med Mikael och många andra artister på gården Grymlings på Gotland. Den utvecklades till en sorts musikerkollektiv.
Sedan ungefär åtta år bor Marie i Falun, där hon tidigare hade en butik med ekologisk profil. Numera jobbar hon med barn som har problem, och skriver på sin första roman där gruvan har en viktig roll.