bro fm

bro fm


#46 Sådan manipulerer Jan Hellesøe din adfærd

August 28, 2019






Har du hørt om Jan Hellesøe? Du ved … ham, der får folk til at købe blå paraplyer, uden de helt ved hvorfor. Han arbejder med en lidt anden slags adfærdsdesign, end den vi arbejder med hver dag her i bro. Han kan få tanker til at forsvinde. Og han kan få tanker til at dukke op.


Han er kendt som manipulator. Et ord, der lyder både intrigant og lidt Machiavelli-agtigt. Manipulator.


I denne episode kan du høre, hvordan han rykker ved vores adfærd. Et emne, Jan har beskæftiget sig med, siden han var 14 år gammel.


I dagens episode kommer vi omkring tre nøgleemner:


- Ordet ’manipulation’


- Menneskets positive natur


- Måden vi taler på


”Det hele handler om fokus, fandt jeg ud af”, siger Jan i denne episode. Så fokusér bare al din energi på podcasten, og smut ind og hør dagens episode.













Take aways fra episode #46



Du får også lige den helt grove opsummering af episoden. En smutvej til al den gode viden, podcasten indeholder:


Take away 1: Ordet manipulation er neutralt


Manipulation har en negativ klang. Men det behøver det slet ikke have. Der findes positiv og negativ manipulation.


Manipulation er egentlig bare at påvirke adfærd. Og det kan du både gøre mod det bedre og mod det værre.


Vi manipulerer alle sammen hele tiden. Vi tænker bare ikke over det. For eksempel når vi interagerer med andre mennesker i supermarkedet ved at sende et lille smil for at komme foran i køen.


I den lidt farligere ende er det lykkedes Jan Hellesøe at få en venlig ung mand til at skyde et andet menneske. Med løst krudt, bevares. Så manipulation kan godt bruges til at få onde handlinger frem i os.


Take away 2: Vi har altid en positiv starttanke


Jan er også terapeut. Han har haft mennesker med forskellige adfærdsproblemer; spiseforstyrrelser, rygning, alkoholmisbrug etc. De fører alle tilbage til det samme: Starttanken i alt det vi gør, er altid positiv (for os selv).


Hvad betyder det? Jan er kommet frem til, at så godt som ingen handlinger er tænkt som onde. Alle vores handlinger er styret af, hvad vi selv mener, er godt. Det kan du jo glæde dig over, næste gang du bliver sprunget over i køen. Handlingen havde – tro det eller ej – et positivt afsæt.


Når du forstår en persons positive afsæt, kan du arbejde ud fra det. Tag udgangspunkt i personens egen udgave af en positiv verden, og ryk adfærd ud fra det.


Den rare unge mand, der skød, troede selv, at han var med til at redde verden. At redde verden er vel en god ting. Ikke?


Take away 3: Sprog dikterer adfærd


I sit arbejde som hypnotisør er Jan blevet særligt bevidst om sprog. Det er ikke nyt, at sprog er vigtigt, hvis man vil have folk til at gøre noget. Spørg bare Martin Luther King. Det nye er, at Jan mener, at vi bør fjerne en del ord helt fra vores sprog. Hvilke ord? Her er Jans bud:


- Jo


- Faktisk


- Men


- Bare


- Ikke


Listen er ikke udtømmende. Men pointen er, at du skal undgå ord, der kan have en negativ klang. Ord, der trækker fra, indikerer forbehold.


Jan har et ret simpelt tip til dig, hvis du gerne vil følge hans sprogtip: Læs gamle mails systematisk igennem. Det skal være mails, du ikke kan huske. Når du læser, så registrér, hvordan det virker på dig at ’høre dig selv’ på skrift. Isolér de ord, der har negativ klang. Lav en liste til dig selv, og gå i gang med ikke at bruge dem. Det er faktisk (hovsa) ret svært.