Astetta parempi elämä Podcast

Astetta parempi elämä Podcast


Edistysaskel psykiatriassa – Kerro tästä lääkärillesi!

September 04, 2024

Edistysaskel psykiatriassa – Kerro tästä lääkärillesi!


Välillä tuntuu siltä, että tuskallisen hitaasti asiat muuttuu psykiatrian parissa, vaikka muutettavaa ja muutostoivetta olisi paljon. Tänä vuonna (2024) on tapahtunut kuitenkin eräänlainen edistysaskel. 


Edistysaskel psykiatriassa – Kerro tästä lääkärillesi!


Kyse on uuden The Maudsley Deprescibing Guidelines kirjan julkaisusta.


The Maudsley Prescribing Guidelines -kirjasarja opastaa psyykenlääkkeiden käytössä.


Deprescribing Guidelines -kirja on tervetullut ja tarpeellinen lisä tähän kirjasarjaan, ja se siis opastaa, miten turvallisesti voi vähentää tai lopettaa psyykenlääkityksiä. Tässä ensimmäisessä teoksessa on muutamia eri lääkeryhmiä, mm. mielialalääkkeet. 


Vastikään kuuntelin psykiatri Josef Witt-Doerringin ja psykiatri Jon Jureidinin keskustelun aiheesta How Pharma Controls Psychiatrists. Hekin puhuivat tästä poikkeuksellisesta teoksesta. 


Jureidini mainitsi, että tämän kirjan julkaisu vaikuttaa melko radikaalilta ottaen huomioon sen, että Maudsley on yksi konservatiivisimmista psykiatrian instituutioista. 


Kirjan ovat kirjoittaneet David Taylor, joka on kaikkien The Maudsley Prescribing Guidelines -teosten johtava kirjoittaja ja psykiatri Mark Horowitz. 


Syy, miksi tällainen kirja oli mahdollista julkaista, on kiinnostava. 


Psykiatri Mark Horowitzilla on omakohtaista kokemusta siitä, ettei masennuslääkkeestä vieroittautuminen onnistunutkaan niin yksinkertaisesti kuin oppikirjat, professorit, kollegat ja viralliset ohjeistukset kertoivat. Hän joutui törmäämään siihen, että erilaisissa netin vertaisryhmissä oli enemmän tietoa siitä, miten lääkitystä vähennetään turvallisesti. Nämä hänen kokemuksensa ohjasivat hänet tutkimaan sitä, miten lääkkeistä voisi vieroittautua turvallisemmin.


Jureidini lisäsi, että yksin Horowitz tuskin olisi saanut aikaan tällaisen Deprescribing teoksen lisäämistä Maudsleyn teoksiin. Sattuu olemaan niin, että tämän teossarjan johtava kirjoittaja, professori David Taylor on myös omakohtaisesti kokenut vaikeuksia masennuslääkevieroituksessa.


Sen takia saimme tällaisen uuden teoksen tähän lääkäreille suunnattuun kirjasarjaan.


Tämä on edistysaskel. Todellakin. Mutta sinänsä on surullista, että tarvitsemme ns. ammattilaisten omakohtaisia kokemuksia siitä, että nykyiset viralliset ohjeistukset ei ehkäpä pidäkään paikkaansa.


On surullista, että tarvitaan riittävän kunnioitettavalla ammatillisella tittelillä varustettu ihminen kertomaan, että olemme ymmärtäneet asian väärin.


Taatusti monille psykiatreille ja lääkäreille on tästä jo heidän ”potilaat” kertoneet. 


Onni onnettomuudessa sinänsä, että esimerkiksi Mark Horowitz päätyi tutkimaan tätä vieroitusasiaa tarkemmin. Hän on mm. selventänyt sitä, miksi ns. häviävän pieni annos lääkettä voi vaikuttaa lääkevieroittautujaan tosi paljon, vaikka monien lääkärien mielestä pienet annokset eivät voi vaikuttaa sillä tavalla kuin potilaat ovat väittäneet.


Ehdotan, että kerrot tuosta kirjasta lääkärillesi ja kehotat myös tuttavia tutustumaan asiaan. Esimerkiksi masennuslääkkeiden käyttäjiä kun on Suomessa yli 600 000.


Sinua voisi kiinnostaa myös: Psykiatrian ongelma ja sen ratkaisu – Vieraana Tomi Bergstöm


 


MAKSUTON 3 toipumisen mahdollistavaa ajattelutapaa – luento


 


The post Edistysaskel psykiatriassa – Kerro tästä lääkärillesi! appeared first on Astetta parempi elämä.