4Health med Anna Sparre

4Health med Anna Sparre


76: IBS, FODMAP och Dietister – Intervju med dietist Sofia Antonsson

February 06, 2016

I den här intervjun pratar vi inte bara om maghälsa, utan om varför så många upplever att de får dåliga eller rentav felaktiga råd från dietister - och vi pratar såklart om detta med en dietist!

Vi pratar om Livsmedelsverkets råd, varför dietister jobbar som de gör, och vilka möjligheter och ansvar en dietist har. Vad tycker egentligen en dietist om Livsmedelsverkets råd att hellre äta margariner än mättat fett? Och hur är det med spannmål och fullkorn? Jag tycker att Sofia gör ett bra jobb när jag ställer henne till svars, vad tycker ni?

Därefter kommer vi in på maghälsa och pratar om Sofias specialitet, det supervanliga tillstånd som kallas IBS, irritable bowel syndrome. Mycket fokus på hur man kan äta sig symtomfri och vad FODMAP är för något. Konkreta tips på livsmedel att äta och undvika. Och råd kring hur du hanterar omgivningens kommentarer kring din nya kost. Men vi pratar också tarmflora, läckande tarm och annat spännande.

Sofia har inte bara massor med erfarenheter med klienter med IBS, hon har själv gjort en personlig resa med just IBS och magproblem.

Så har du eller någon du känner problem med uppblåst mage, förstoppning eller återkommande diarré - lyssna!
Eller har du inte magbesvär, men vill höra en dietist svara på raka frågor om hur det kommer sig att många upplever yrkeskåren dietister som mindre bra - lyssna!

1,5h att lyssna på i bilen, på promenaden eller på tåget!

Så här gör du:

Lyssna på din dator

Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: http://4health.se/category/podcast)
Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din iPhone

Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din android:

Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:http://4health.se/category/podcast/feed

Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.