360 Magazine
Meinummer | Waterbeleid
Met onder andere:
– De kraan gaat dicht
– Gezuiverd afvalwater
– Opstand van ‘normale mensen tegen politici’
Redactioneel
Toekomst
Het is een menselijke neiging om geobsedeerd te raken met dat wat je dreigt te verliezen. Dat kan een geliefde zijn, een privilege, status, geld. In deze tijden die zo vaak apocalyptisch worden genoemd, is het de toekomst. Met een mengeling van afschuw en fascinatie bekijken we series als The Last of Us; is dit dan hoe het einde van de mensheid eruitziet?
Daarnaast gaat het natuurlijk over wat we daartegen kunnen en al dan niet moeten doen. In Frankrijk, waar men spreekt over ‘winterdroogte’, is het gebruik van water aan banden gelegd. Is dat een oplossing, meer overheidsbemoeienis op dit gebied? En in hoeverre moet technologie een rol spelen? Technologische oplossingen komen zelden zonder negatieve bijwerkingen. Zo kost het winnen van water uit de zee, waar landen van Engeland tot Taiwan en van Marokko tot Saoedi-Arabië zich mee bezighouden, buitensporig veel energie – en ook daar wilden we graag zuinig mee zijn. Zuiver afvalwater is vooralsnog een betere optie.
Afgelopen weekend bezocht 360 een conferentie van Financial Times over de toekomst van de journalistiek. De veranderingen die hierin plaatsvinden zijn zo groot dat veel gevestigde media zichzelf als start-up zien, vanuit de noodzaak zich steeds opnieuw uit te vinden. Interessant in het kader van de toekomstvoorspellingen is ook dat papier, dat tien jaar geleden door velen ten dode werd opgeschreven, hier als hét ‘premium product’ gold.
Het gaat niet om kampen, maar om nuance
Een veelbelovende start-up is een platform als Ground.News, dat dagelijks meer dan 60.000 nieuwsartikelen selecteert uit ruim 50.000 bronnen, vaak verschillende over hetzelfde onderwerp; een insteek die wij graag ook hanteren. Het is haast verfrissend om eerst een vurig betoog van Yanis Varoufakis te lezen over de bank als kwaad van de maatschappij, en vervolgens dat van FT-redacteur Martin Wolf die banken ‘hoeders van de staat’ noemt, maar wel vindt dat deze geheel anders moeten worden ingericht. Hier gaat het niet om kampen, maar om de nuance.
Uiteenlopende perspectieven vindt u ook terug in ons minidossier Amerika’s, waarin we een artikel uit Americas Quarterly selecteerden over de groeiende populariteit van El Salvadors president Najib Bukele; eindelijk iemand die het bendegeweld succesvol weet te onderdrukken. Maar een reportage uit El País laat vervolgens zien hoe de gevangenen in Bukeles gevangenissen worden behandeld; praktijken die veel van zijn aanhangers wellicht niet kennen. Op dit continent, waar het bendegeweld in vrijwel alle landen de afgelopen jaren flink is toegenomen, zijn de bewoners niet zozeer geobsedeerd met het welzijn van de planeet, als wel met de veiligheid van de eigen leefomgeving.
Laura Weeda
weeda@360international.nl