360 Magazine

360 Magazine


Meinummer | Koester de rat

April 29, 2024
Screenshot 2024 04 25 at 11.32.03

» Lees dit nummer online



Met onder andere:



» Moet Ierland het aantal datacenters beperken?



» De letterlijke scheidingslijn tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti



» Pubers kunnen meer dan wordt verondersteld



Straling

Sinds het vorige nummer publiceert 360 een rubriek in samenwerking met RFG Magazine, een organisatie die vluchtelingen met een journalistenachtergrond begeleidt bij het voortzetten van hun carrière in hun nieuwe taalgebied. De journalisten komen van over de hele wereld, maar hebben vaak te maken gehad met censuur, en zijn dan ook verbaasd wat hier zoal mag en kan. In dit nummer vertelt Mehmet Fırat Özgür over de situatie in Turkije, dat hij nog voor het afronden van zijn studie journalistiek moest verlaten. Sinds de herverkiezing van Erdoğan trekken sowieso veel jongeren weg uit het land



Op 3 mei is het Internationale dag van de persvrijheid. 360 doet mee aan een initiatief van Free Press Unlimited waarbij op de site een tool is aan te zetten die één woord wist voor iedere journalist die gevangenzit. Vorig jaar belandden 320 journalisten achter de tralies, het op een na hoogste sinds het begin van de tellingen in 1992. 



‘Er is geen vaderland zonder vrijheid, maar ook geen vrijheid zonder vaderland’



Nobelprijswinnaar Dmitri Moeratov laat zich er niet door afschrikken. Hij is oprichter en hoofdredacteur van de Russische krant Novaja Gazeta, die in 2022 moest sluiten. Een groot deel van zijn redactie vluchtte naar Riga, in Estland, waar vervolgens de European Novaja Gazeta werd opgericht. ‘Er is geen vaderland zonder vrijheid, maar ook geen vrijheid zonder vaderland,’ aldus Moeratov in de documentaire The Price of Truth van Patrick Forbes. Hij neemt het zijn landgenoten niet kwalijk dat ze Poetin steunen. ‘Propaganda is als straling, het is een krachtig middel.’ Ondertussen neemt hij het Westen wél kwalijk dat ze met Poetin zaken blijven doen en op die manier onder andere zijn wapens financiëren.



Wat opvalt in ons dossier over het Rusland van nu is de veerkracht van de inwoners. ‘Zijn er ooit gemakkelijke tijden geweest in Rusland? We zijn eraan gewend, we passen ons aan,’ zegt een student. Volgens een prachtige reportage van journalist Marzio G. Mian zijn sommige ondernemers zelfs blij met de sancties, omdat die ze op ingenieuze plannen brengen die de omzet verhogen. Over dat het Westen beter niet met Rusland had kunnen sollen, is men het over het algemeen wel eens. 



Dat Moeratovs krant tot op het laatste moment draaide, toont aan dat in het land ook behoefte is aan een kritisch geluid. Sinds de inval lezen Russen bijvoorbeeld graag 1984 en een antimilitaristische auteur als Thomas Mann. De Europese Novaja berichtte vlak voor de schijnverkiezingen over een steeds openlijkere weerstand tegen Poetin, zelfs al kan deze leden van de verzetsbeweging hun vrijheid kosten. Breng dus als steun 3 mei vooral een bezoek aan onze site, en aan die van de andere media die meedoen aan dit internationale project.



Laura Weeda



weeda@360international.nl



Screenshot 2024 04 25 at 11.32.03De nieuwe 360 is er! Met o.a een interview met David Grossman, een column over pessimisme & een artikel over vrouwvriendelijke noedelsoep.