360 Magazine
Novembernummer | Pop-up-populisme
» Lees dit nummer online
Met onder andere:
» Europa’s immigratiebeleid staat in schril contrast met mensenrechten
» Wat stofdeeltjes ons vertellen over de wereld
» Mexico krijgt voor het eerst een vrouw als president. ‘Je moet er eierstokken voor hebben’
Bye Bye
Bye Bye Bibi, schreven we in april 2018 op onze cover. Ondertitel: De val van Benjamin Netanyahu. Een artikel uit Newsweek bepleitte dat zijn positie, na bloedige aanvallen op de Gazastrook en de ene na de andere corruptiezaak, niet langer houdbaar was, en dat vertrek meer een kwestie was van wanneer dan van of. Aan de andere kant zou hij destijds, als er verkiezingen werden gehouden, waarschijnlijk winnen. Die voorspelling kwam uit en de of-vraag wordt helaas weer steeds groter. Het artikel is hoe dan ook de moeite waard om (online) na te lezen in het kader van de nieuwe fase in de oorlog.
Bye Bye Rutte is het inmiddels wel, en dat betekent een nieuwe bestuurder voor Nederland. Wordt het ‘klimaatpaus’ Timmermans, die de ommezwaai van veel Europese landen op het gebied van klimaat in gesprek met The Guardian ‘verbijsterend’ noemt? Volgens de Britse krant bevindt het Nederlandse vertrouwen in de politiek zich op een historisch dieptepunt, wat overigens lijkt te gelden voor heel Europa, waar de ene na de andere rechtsextremistische regering wordt gevormd.
Vrijwel alle Europese landen doen bovendien mee aan het fanatiek beteugelen van migratie
Vrijwel alle Europese landen doen bovendien mee aan het fanatiek beteugelen van migratie, zoals te lezen is in ons dossier. Tegelijkertijd lijkt er bewustzijn te bestaan, ook bij die extreemrechtsen, dat aan bepaalde Europese waarden moet worden voldaan. Zo wordt Italiaans premier Georgia Meloni na een jaar aan de macht niet graag herinnerd aan haar profascistische uitspraken en stelt zelfs Wilders zich in de aanloop naar de verkiezingen milder op. Een houding die perfect aansluit op Europa’s beeld van zichzelf als ‘kosmopolitische voorvechters van diversiteit, openheid en inclusie, terwijl het de wereld met keiharde grenzen buiten de deur houdt’.
Ruim 80 procent van de heroïne komt uit Afghanistan, waar de papaverteelt nu verboden is
Minder hoog op de agenda staat drugsbeleid. Ten onrechte. Ruim 80 procent van de heroïne komt uit Afghanistan, waar de papaverteelt nu verboden is. Wat betekent dat voor de toekomstige toelevering? Overigens werd de opiumhandel aanvankelijk niet verboden omdat de taliban voor het in beslag nemen van eerdere oogsten woningen van boeren zouden moeten binnenvallen, wat in strijd is met de overtuiging dat een huis heilig is. Hoe iets schijnbaar kleins zo’n grote invloed kan hebben…
Dat geldt ook voor die piepkleine rondvliegende deeltjes waar zelden iemand aandacht aan besteedt, behalve om ze te verwijderen: stof. Jay Owens beschrijft in haar recente boek hoe de geschiedenis van onze obsessie met het eeuwige afstoffen samenhangt met gender- en klassenonderscheid en raciale ongelijkheid. Een sterk staaltje journalistiek.
Overigens moet u de rubriek Afrika in dit nummer missen, maar dat compenseren we volgende maand met een longread over de ijzingwekkende Keniaanse sekteleider Paul Nthenge Mackenzie. Gelukkig is hij inmiddels wel bye bye.
Laura Weeda
weeda@360international.nl
De nieuwe 360 is er! Met o.a een artikel over hoe de Chinese regering roken stimuleert & waar het geld van de allerrijksten vandaan komt.