Myter om brott och (o)trygghet

Myter om brott och (o)trygghet


#7 Sergels Torgsdramat – 49 år av brott & otrygghet

April 07, 2015

Välkommen till det sjunde avsnittet av Myter om brott & (o)trygghet – en podcast från Stiftelsen Tryggare Sverige.

För snart 50 år sedan invigdes Sergels Torg i centrala Stockholm. Sergels Torg var tänkt som en klasslös, tillåtande plats där man kunde träffas, uttrycka sina åsikter eller bara betrakta det myllrande stadslivet. Istället kan vi blicka tillbaka på 49 år av kriminalitet och otrygghet, där "plattan" av näringsidkare i området beskrivs som en plats för droghandel och mänsklig misär.

Trots de problem som Sergels Torg dragits med i alla år har det varit omöjligt att komma till rätta med situationen. Få politiker har tagit striden, och för de få som försökt har den politiska karriären tagit skada. Kanske är det därför ingen politiker vågat ställa upp i denna Podcast och kanske är det därför som ingen kan svara på vem som egentligen ansvarar för Sergels Torg.

Vad kan göras för att minska brottsligheten och öka tryggheten på Sergels Torg. Handlar det om att genom ordningsinsatser och design exkludera ensamkommande flyktingbarn, narkomaner, kriminella och andra som utpekas som problemet? Eller går det att inkludera dessa grupper genom att förändra det fysiska rummets utformning?

I detta avsnitt medverkar VD Per Eriksson (City i Samverkan) och generalsekreteraren Magnus Lindgren (Stiftelsen Tryggare Sverige). Programledare är Tom von Sivers.