slowczech

slowczech


(252**) Petry diktát – V, F, S, Z, Ž, Š, H, CH?

November 04, 2022

Ahoj ahoj, jak to dneska jde? Dneska budeš poslouchat fonetickou epizodu, kterou pro tebe připravila Petra. Už druhou fonetickou epizodu. První fonetická epizoda je číslo 155 a dozvíš se tam, proč se píše V PRAZE (tedy V a mezera), ale říká se FPRAZE (tedy F a bez mezery). Než ale začneme, chci ti říct velkou novinku – slowczech pro tebe udělal první tričko! A je to tričko s vtipným designem “typický Čech”. Najdeš tam obrázky jako pantofle, houby, bábovka, okurky, rohlík,… a další. Jestli chceš tričko jako dárek k Vánocům, pošli objednávku do 18. listopadu 2022. Po tomto datu dostaneš tričko v lednu. Jestli teď posloucháš později, nevadí, tričko je pořád v e-shopu. Určitě ho musíš mít, jestli chceš jednodušeji začít diskutovat s Čechy, jestli chceš lépe zapadnout (to znamená lépe se integrovat) nebo jestli chceš prostě podpořit (support) slowczech. Tak mrkni na slowczech.com/slowczech-eshop. No, ale teď už předávám slovo Petře.

Ahoj, dnes mám pro Tebe diktát. Tentokrát bude na správné psaní slov. V češtině často slyšíme nějaké písmeno, ale píšeme jiné. Například slovo krev. Slyším f, píšu v.
Pokud jsi pokročilejší, můžeš si pomoct tím, že si slovo řekneš v plurálu nebo v jiném tvaru, někdy Ti to může pomoct třeba u slova had. Řeknu si had, hadi a slyším d.
Někdy si ale pravopis musíme zapamatovat, třeba u slova včela. Píšeme V, ale slyšíme F. No, čeština není jednoduchá. Tak, připraven/připravena? Začínáme. F nebo V?
krev
páv
šéf
řev
fotograf
hněv
zpěv
dívka
lev
včela
 
Další bude S nebo Z?
obraz
provaz
los
dopis
pes
hmyz
vůz
ocas
Terezka
řízek
houska
procházka
hezká
 
Tak… pokračujeme