slowczech

slowczech


(225*) Eliška: 5 zajímavých faktů o ČR (část 1)

August 27, 2021

Česko je malá země uprostřed Evropy. A Česko má taky krásný jazyk a hodně unikátů. Dneska chci mluvit o 5 (pěti) zajímavých faktech o Česku/o České republice. Jestli máš rád(a) tento podcast nebo youtube kanál a chceš nám pomoct, napiš nám review na Google maps. To bude fakt super! Díky díky! A teď, jdeme na to, téma: 5 zajímavých faktů o ČR.

První zajímavý fakt
Kompas, kostka cukru, plastická výbušnina Semtex, silon, měkké kontaktní čočky… to jsou všechno české věci. To jsou české vynálezy. Vynález je věc, která předtím neexistovala. A například Thomas Alva Edison byl velký vynálezce. Nebo Nicola Tesla byl vynálezce. A víš, že kostka cukru je český vynález? Semtex nebo silon jsou taky české vynálezy? Kontaktní čočky (a ne brýle), to jsou český vynález. Nebo kompas je český vynález.
Druhý zajímavý fakt
Cizinci. V Česku žije víc než půl milionu cizinců, přesněji 600 000 cizinců. To je asi 5% obyvatel. 95% obyvatel jsou Češi a 5% jsou cizinci. Nejvíc cizinců (= maximum cizinců) pochází z Ukrajiny, ze Slovenska, z Vietnamu, z Ruska, z Polska a z Německa. V Česku žije asi 190 000 Slováků. Česko ale není ani v TOP 10 v Evropě, když mluvíme o cizincích. Český statistický magazín říká, že v Evropě nejvíc cizinců (= maximum cizinců) žije v Lucembursku, Lichtenštejnsku a Švýcarsku. A naopak nejmíň cizinců (= minimum) žije v Bulharsku, v Polsku a v Rumunsku.
Třetí zajímavý fakt
Jestli bydlíš v Česku a rád chodíš na túry do přírody a do hor, znáš turistické trasy. Česko má skvělé turistické trasy. A Česko je opravdu turistická země. V roce 1888 začal existovat Klub českých turistů. Oni začali dávat barvy na turistické trasy a dělat mapy. A dnes je česká turistická síť (slovo síť = tenisová síť, internetová síť, rybářská síť…) nejdetailnější v Evropě a taky je česká turistická síť jedna z nejkvalitnějších na světě.
Čtvrtý zajímavý fakt
A co pivo? Víš, že Češi mají rádi pivo. Češi milují pivo! Každý Čech vypije každý rok 144 litrů piva. Na druhém místě je Namibie (108 litrů), na třetím místě je Rakousko (106 litrů) a na čtvrtém místě je Německo (104 litrů). Já vypiju každý rok maximálně 20 litrů piva. Ale myslím, že můj tatínek vypije každý rok 144 + 124 litrů (protože já nevypiju 123 litrů piva), takže statistika funguje!
Pátý zajímavý fakt
Firma Škoda je česká, ne německá. To určitě víš. Škoda vznikla v roce 1895 (to je víc než 120 let zpátky) v Mladé Boleslavi a potom v Plzni. Dneska jsou auta Škoda známá v celém světě. Zajímavé je, že slovo “škoda” znamená buď dammage nebo taky bad luck/pity. Ale to je jenom náhoda. Firma Škoda se jmenuje Škoda, protože její tatínek (neboli zakladatel, jako já jsem zakladatelka slowczech) se jmenoval Emil Škoda.
Co je pro tebe nové? To jsi už věděl(a)? Napiš do komentáře pod transkript této epizody. Jestli chceš lekce se slowczech, v září 2021 otevíráme Autumn group lessons. Nebo taky individuální lekce. A jestli chceš pomoct slowczech, budeme rádi, když budeš naším patronem na www.patreon.com/slowczech. Díky moc, měj se hezky, uč se česky a čau!