slowczech

slowczech


(224****): Eliška a rozhovor s lektorkou Dančou o Plzni

August 19, 2021

Ahoj, jak se daří? Jak to jde? Dneska pro tebe mám rozhovor a je to rozhovor s Češkou. Ta Češka je lektorka češtiny pro cizince, ale není ve slowczech – není součástí slowczech. Jmenuje se Danča a její projekt se jmenuje Česky s Dančou. Danča je skvělá, usměvavá, pozitivní a protože bydlí v Plzni nebo kousek od Plzně, tak jsme si povídaly o Plzni . No, a doufám, že… nebo věřím… nebo vím, že se ti  rozhovor bude líbit. A jestli se ti líbí to, co slowczech pro tebe dělá, budeme moc rádi, když budeš našim patronem na www.patreon.com/slowczech. Díky moc a teď už jdeme na rozhovor.
Study more Czech on your own, download the printable transcript with highlighed vocabulary after becoming Patron of slowczech. Díky!

Ahoj! Ahoj. Vítej v rozhovoru pro slowczech. Jsem moc ráda že jsi tady. Děkuji za pozvání. A Dančo, ty jsi… ty jsi taky lektorka češtiny jako já. A musím říct, že my dvě se neznáme osobně. Známe se jenom online, ale to vůbec nevadí, protože já vím, že ty jsi skvělá lektorky češtiny. A ty máš svůj projekt – jako já mám slowczech, ty nejsi součástí slowczech – ty máš svůj vlastní projekt, který se jmenuje Česky s Dančou. A jestli to říkám správně, tak máš facebook a Instagram. Ano. A taky jsem začala něco dělat na YouTube. Něco trošku. Baví tě tvůj projekt? Jo, baví, ale občas si musím dát pauzu, protože chci odpočívat. Já ráda odpočívám. A můj projekt je spíš můj koníček, a tak mu věnuju tolik času, kolik můžu. Ale do budoucna bych mu chtěla věnovat více času. Jak dlouho učíš češtinu a jak dlouho už existuje tvůj projekt? Tak češtinu učím zhruba pět let a mému projektu je zhruba tak.. rok… necelý. Miminko! Ano, miminko… malé. Ještě ano neumí mluvit! Ty jsi teď slavila 5 let, že? Ano, slowczech má 5 let. Slowczech už je větší miminko, už brzy půjde do školy. To je šikovný… Šikovný… Šikovné děťátko.
Tak, a protože vím že ty bydlíš v Plzni. Ty nejsi z Plzně, ale už nějakou dobu bydlíš v Plzni a máš ráda Plzeň. Takže dneska chceme mluvit o Plzni. A ty nám (i mně)… nám všem řekneš, co máš ráda v Plzni, co je tam zajímavého, kam ráda chodíš a co nám můžeš doporučit. Tak jo!
A nejdřív otázka: jak dlouho bydlíš v Plzni? Já jsem se do Plzně přestěhovala, když jsem začala studovat na vysoké škole. Původně jsem z Chodova – to je u Karlových Varů. A do Plzně jsem se přestěhovala před zhruba osmi lety, myslím, kdy jsem začala studovat vysokou školu. Takže celou dobu, kdy jsem studovala , jsem bydlela v Plzni. Teď už nebydlím přímo v Plzni, teď bydlím u Plzně. Bydlím ve Všerubech, to je malá vesnice. Ale pořád… skoro každý den jezdím do Plzně buď do práce nebo za kamarády nebo na nákupy. Takže myslím, že jsem pořád Plzeňačka. Ty jsi Plzeňačka. A muž je Plzeňák? Ano, můj muž je Plzeňák, ale taky není původně z Plzně, taky studoval v Plzni. A oba dva teď milujete Plzeň, předpokládám. Ano, nechcem pryč. Ale ještě víc milujeme Všeruby, to je malá vesnička, protože je tu krásný les a rádi chodíme do lesa. Taky bydlím v lese, taky miluju les. Ty bydlíš ve vesnici? Nebo kde bydlíš? Naše vesnice má tři a půl tisíce obyvatel. Všeruby jsou taky malá vesnice. Ale nepamatuju si, kolik má obyvatel. Bohužel. Míň než Plzeň. Asi jo, určitě!
Tak, a co je zajímavého v Plzni? Ty jsi říkala ,že tam jsou moc krásné památky pro turisty. Co nám doporučíš? Pokud jsi turista v Plzni, určitě musíš jít… musíš vidět katedrálu svatého Bartoloměje. Ta je veprostřed, ta je v centru města a má nejvyšší kostelní věž. Ta věž má 102 metrů a pokud jdeš nahoru, tak je tam hodně schodů. Musíš mít dobrou fyzičku, musíš trénovat, než tam půjdeš. A z té věže je hezký výhled. Tak, to je asi číslo jedna, které doporučím. A pokud někdo půjde na tuto věž, tak nesmí potom zapomenout, když bude zpátky dolů,