slowczech

slowczech


(218***) Petry diktát: RUSALKA (01)

July 09, 2021

Ahoj, zdravím, tady Eliška. Dneska nahrávám všechny podcasty ze svojí zahrady, protože ráda poslouchám zpěv ptáků. A myslím, že ty také. Mně je moc příjemné, když slyším ptáky v lekcích se studenty nebo v podcastu, který poslouchám. A proto pro tebe dnes mám podcast ze svojí zahrady.
A jsem opravdu nadšená, protože Petra dostala další skvělý nápad. Petra má hodně nápadů a moc ráda s ní spolupracuju. Dneska pro tebe má diktát. To znamená, že potřebuješ papír a tužku. Petra ti přečte text pomalu a rychle. A ty si ho potom zkontroluješ v transkriptu na webu slowczech. Naučíš se lépe slyšet slova, lépe psát, taky se naučíš určitě nová slova, protože je napíšeš a budeš o nich přemýšlet.
Tak co, jdeme na to?
***
Ahoj, tak na přání jeden diktát. A jmenuje se Rusalka, prtože máme téma kultura. Budu se snažit mluvit pomalu, ale kdyby to přecejen na vás bylo moc rychlé, tak si to vždycky stopněte a vraťte zpátky. Ale pokusím se to namluvit nějak pomalu. A až to budete mít, můžete si samozřejmě zkontrolovat s tím textem, který vám přidám k tomu audiu. Tak, jdem na to:
RUSALKA
Včera jsme já a moje kamarádka byly v divadle na české opeře Rusalka / Rusalce od Antonína Dvořáka. Představení bylo v Národním divadle. Národní divadlo stojí na nábřeží u řeky Vltavy. Naproti divadlu je kavárna Slavia. Tam jsme se sešly už v půl šesté. Objednaly jsme si dvě kávy a dva kousky výborného jablkového závinu. Kamarádka vyprávěla o své nudné práci a protivném řediteli, já jsem mluvila o své zlobivé dceři a synovi. Kamarádka říkala: “Chtěla bych mít takové hodné děti.” A já říkala: “Chtěla bych mít takovou zajímavou práci!” Káva nám chutnala, ale mně vadilo, že závin je moc sladký.
Potom jsme šly do divadla. Daly jsme kabáty do šatny a šly se posadit do přízemí. Měly jsme místa v páté řadě, a tak jsme dobře viděly na jeviště a na všechny herce. Hudebníci hráli moc dobře a zpěváci krásně zpívali. Příběh o Rusalce je moc smutný. Rusalka není člověk, ale pohádková bytost. Zamiluje se do prince. Kvůli princi ztratí svůj krásný hlas a stane se člověkem*. Princ ji také miluje, ale ne dlouho. Odchází od ní a Rusalka je velmi nešťastná. Nakonec princ pozná, že udělal chybu a chce se k Rusalce vrátit. Rusalka princi odpouští, ale on umírá.
Tak, udělala jsem tam jednu chybičku a to je těsně před koncem v té větě “Kvůli princi ztratí svůj krásný hlas…”. Tam jsem to trošku popletla. Tak,… mějte se hezky a čau!
***
Tak co, jak se ti líbila dnešní výzva/dnešní challenge? Jestli miluješ výzvy jako já, mám pro tebe 21 day grammar challenge. Je to pro úroveň A1, A2, B1. Učíš se česky kdy chceš a jak chceš. Ale každý den po dobu 21 dní. To jsou jenom 3 týdny a je to super na letní relax náladu. Můžeš studovat 10 nebo 30 minut každý den. Můžeš psát a reagovat a posílat audio a video v soukromé WhatsApp skupině. Můžeš se přidat na ZOOM café/bar mítinky. Začínáme 7. srpna a moc se na tebe těším, budu tam taky! Měj se hezky, uč se česky a čau!