slowczech

slowczech


(217*) Lenka: Život na Maltě (část 3) – Proč je Malta zajímavá!

July 02, 2021

Hurá, hurá, léto je tady! Já jsem Eliška a pro lektorky slowczech organizuju online kurzy, kde jsou jenom super studenti jako jsi ty. Moc ráda pracuju se super lidmi, se skvělými lidmi, s báječnými lidmi,… jako jsi ty! Díky za to, že se učíš česky se slowczech.
Jestli chceš mít aktivní léto a studovat češtinu ve skupině, kde jsou 3, 4 nebo maximálně 5 studentů, máme summer courses 2021. Ještě jsou volná místa, ještě je trošku volno. A1, A2, B1… 1x týdně, 2x týdně, intenzivní kurzy,… podívej se na web slowczech do sekce Czech lessons. Jestli nechceš velkou skupinu, máme mini skupinky (to jsou 2 studenti) nebo individuální lekce. Je to super, je to sranda, mluvíme, mluvíme, mluvíme, trénujeme češtinu. And most importantly, we enjoy learning Czech! Learning has to be fun! Ale teď už bude mluvit lektorka Lenka. Lenka má mimochodem intenzivní kurz v srpnu. Tak, hezké léto přeju!
***
Čau, ahoj! Jak se ti líbily dvě minulé epizody na téma aktuální situace a život na Maltě? Já vím, že cestovat je v aktuální situaci komplikované. Možná jsi dlouho doma nebo jsi na stejném místě a proto doufám, že ti tahle epizoda přinese fajn, veselou náladu a atmosféru. Dneska budu mluvit o aktivitách na Maltě, o přírodě a o filmech! Budu mluvit o tom, co můžeš na Maltě dělat a jaká místa jsou na Maltě populární a proč! Už se mooooc těším, až ti všechno řeknu, tak pojďme na dnešní epizodu! Jestli se ti líbí slowczech podcast, budeme rádi, když budeš naším patronem na www.patreon.com/slowczech.  Díky Patreonu můžeme pro Tebe dělat víc materiálů a ty se tak můžeš učit česky ještě víc. Nejdřív vysvětlím pár důležitých slovíček, která budou v textu.  V minulé epizodě jsem říkala, co znamená “okouzlující pláž”, “podmořský svět”, “pronajmout”. Podívej se do transkriptu, jestli nevíš.
Natáčet – Film Gladiátor se natáčel na Maltě! Natáčet znamená filmovat. Taky filmy Piráti z Karibiku se natáčely na Maltě nebo Hry o trůny (oprava – Hra o trůny) – filmed
Kámen – Kámen je věc, která je na zemi nebo na pláži. Je to tvrdá věc. Je to taky materiál.  – stone
Písek – Znáš Saharu? Sahara je poušť a na Sahaře je písek. Moc písku! – sand
Útes – Útes je místo, kde končí země/kontinent a začíná moře. Není to pláž. Útes je vysoko nad mořem.  – cliff
Vápencová brána –Vápenec je kamen, je to typ kamenu. Brána je jako dveře. – limestone gate 
*** 
Miluješ filmy? Já miluju filmy!
Malta je populární a oblíbená pro filmy a seriály. Máš rád nebo ráda filmy? Já miluju filmy! (Kdo nemiluje filmy?) Znáš seriál Hra o trůny, Pepek Námořník nebo  film Piráti z Karibiku nebo Gladiátor  ? Moc seriálů a filmů (gen. plural) se natáčelo, tady na Maltě! Ale proč Malta? Malta má krásné historické centrum, staré kostely, zajímavé náměstí a okouzlující ulice. Hlavní město Valetta nebo staré hlavní město Mdina, jsou super. Doporučuju navštívit, doporučuju návštěvu a vidět tato města. Obě města – Valetta a Mdina mají super a okouzlující atmosféru. 
Příroda
Podmořské aktivity jsou fajn, ale co další aktivity v přírodě? Na Maltě najdeš pláže – kamenité i písčité. Na kamenité pláži jsou kameny a na písčité pláži je písek. Jakou pláž preferuješ ty? Já mám ráda písčitou pláž. To je pláž, kde je písek. Ale bohužel když jsem na písčité pláži, písek je potom všude – doma, v botech, v tašce, v posteli, v koupelně…. Všude. Kamenitá pláž je fajn, protože když jsem na kamenité pláži, nemám písek ani kameny všude. Mám ráda kamenitou a taky písčitou pláž. Kamenitá pláž má čistou vodu. Pláže na Maltě jsou super – voda je azurová, jako v Karibiku. 
Já doporučuju například Golden Bay, Gnejna Bay, St. Peter’s Pool nebo Qawra beach. Víš, co je to útes? Útes je místo, kde končí kontinent neboli země a začíná moře. Není to ale pláž, útes je vysoko a je nebezpečný! Malta má moc útesů a jsou moc krásné! Například útesy Dingli nebo Blue Groto.