slowczech

slowczech


(212**) Eliška: Jak být šťastný

May 28, 2021

Ahoj, jak se ti dneska daří? Jaký byl tvůj týden? Nebo jaký jsi měl(měla) víkend? Dneska pro tebe mám zajímavé téma: Jak být šťastný. Mám pro tebe deset bodů (takže zaprvé, zadruhé, zatřetí,… až zadesáté) a je to můj názor. Já ti chci říct, co si já myslím. A napiš mi, co si myslíš ty? Nechci mluvit o tom, že každý vidí štěstí jinak. To je jiné téma. Ale chci mluvit o tom, ja být spokojený, jak mít fajn život, jak být v rovnováze. Co je to “být v rovnováze“? To znamená mít balanc. Cítit se v klidu a dobře. Rovnováha je balanc.  
A ještě pro tebe mám další slova, která možná neznáš:
něco ZJISTIT – objevit nějakou informaci. Druhý člověk zjistí, že jsme neříkali pravdu. On bude jednoho dne vědět, že jsme neříkali pravdu. Zjistit je super slovo (anglicky “to find out”).
NAPLŇOVAT – dělat něco plné. Sklenička je prázdná, já do skleničky dám vodu a sklenička je plná. Já ji naplňuju. A my potřebujeme práci, která nás naplňuje. Takže se cítíme plní.
něco OCENIT/OCEŇOVAT – dát cenu, dát hodnotu. Oceníme nebo oceňujeme věci, které máme rádi. Ty věci jsou pro nás cenné. Ty věci pro nás mají hodnotu.
NEJCENNĚJŠÍ věc – je věc, která pro nás má největší cenu. Je pro nás nejdůležitější. To nejcennější, co máme, je náš čas. Čas je pro nás velmi důležitý.
PODNIKAT – nemít práci, ale mít firmu nebo třeba značku slowczech. Já jsem freelancer, já podnikám. Posílám faktury, nemám šéfa. 
ZTRÁTA ČASU – něco ztratit znamená už to nemít, omylem. A když jsem ztratila čas, dělala jsem něco, co nebylo ideální. Ztráta času anglicky je waste of time. Třeba “Psát text ručně je ztráta času. Můžeš použít voice recognition v každé druhé aplikaci.”
MÍT LEPŠÍ VĚCI NA PRÁCI – Mám lepší věci na práci než psát texty pro Facebook. Nebo mám lepší věci na práci než hlídat tvoje dítě – to je trošku ošklivé, já vím.
CÍTIT – Jak se cítíš? Cítíš se dobře? Cítíš se unaveně? Cítiš, že jsi ve stresu?
ZEPTAT SE NA CESTU – Když neznám cestu, musím se zeptat na cestu. Prosím vás, kancelář slowczech je v této ulici? Ano, ještě asi 200 metrů. 
Tak, to bylo poslední slovo nebo fráze. A ještě než začneme, chci ti říct, že kniha Learn Czech cases with stories je moc populární mezi studenty slowczech. Takže jestli tuto knihu ještě nemáš a chceš poslouchat a číst příběhy, kde je hodně genitivů, hodně dativů, hodně lokativů a tak dále, podívej se do e-shopu slowczech.
Zaprvé – vždycky říkej pravdu. Bolí to. Je to těžké. Ale říkej pravdu. Nelži. Proč? Když říkám pravdu, nemusím si pamatovat, komu jsem řekla to a komu jsem řekla tamto. Ale hlavně, když neříkáme pravdu, ten druhý člověk vždycky… vždycky… vždycky zjistí, že jsme lhali. Ten druhý člověk zjistí, že jsme neřekli pravdu. Za týden, za rok nebo za pět let. A to bolí víc než na začátku, když říkáme pravdu.
Zadruhé – hledej a dělej práci, kterou máš rád. Nebo podnikej. Když nás práce nemotivuje a nebaví, jsme frustrovaní. A celá naše rodina je pak taky frustrovaná. Potřebujeme práci, která nás naplňuje. To znamená, že jsme plní. Že jsme lepší a lepší, protože přirozeně potřebujeme být lepší a lepší. Že se učíme něco nového, vidíme nové věci, poznáváme nové lidi, protože přirozeně nemáme rádi rutinu.
Zatřetí – riskuj. Musíme riskovat. Když neriskujeme, život je nuda! A kdo chce žít nudný život? Já teda ne!
Začtvrté – ignoruj, co si o tobě myslí ostatní lidé. Proč přemýšlet nad tím, co si o nás myslí ostatní lidé? To je ztráta času. To je ztráta energie. Jsme svobodní lidé. Každý si může myslet, co chce. Jenom rodina a přátelé – to jsou důležití lidé. Tady neignoruj, co si o nás myslí rodina a přátelé. Ale ostatních 7 miliard lidí? To je mi fuk! To je mi jedno! To mě fakt nezajímá. Proč? Jak jsem říkala, je to ztráta času. A taky ten druhý, který o nás říká špatné věci,